VUJČIĆ - GUVERNER BORG GRUPE

Oct 26, 2018

Poštovani čitatelji,

da li je guverner Vujčić prekršio obavezu čuvanja poslovne, te bankarske tajne? Kako guverner Vujčić smije raspolagati tajnama van zakonskih okvira? Kako to guverner Vujčić i u kome to kapacitetu, može tek tako raspolagati podacima koji nisu javni i nisu javno objavljeni, i to u ime HNB-a?  

Podsjetit ću guvernera, na njegov možda tadašnji intervju, vjerojatno  nije pretpostavljao da će izići istina, neki transkripti u javnosti, u tom intervjuu rekao je sljedeće ((https://www.hnb.hr/-/napadi-na-hnb-poklapali-su-se-s-nadzorom-banaka-bliskih-skupinama-povezanih-s-agrokorom):

„Pitanje: Jeste li mogli javno upozoriti na Agrokor?

Odgovor Vujčića: „...ako se država ne bude miješala izvan zadanog zakonodavnog okvira, troškove te krize platit će dioničari upravo onih kreditora koji su krizu i omogućili. U okviru svojih mandata Vlada i Sabor su intervencijom u zakonodavni okvir, a HNB provođenjem zakona, osigurali da se kriza ne prelije izvan tog kruga, što nam je i bio posao. Zamislite, uostalom, koje bi bile pravne posljedice da su se povjerljive informacije s obilježjem bankarske tajne dale u formi upozorenja, bilo javno ili nekom tijelu izvan sustava nadzora? Svakako, gospodin Todorić bi imao izvrstan položaj u sporu koji bi uslijedio i puno bi mu se vrhunskih odvjetnika ponudilo da mu ga vodi za "success fee" odnosno naknadu po uspjehu. Nekima je, čini se, iskreno žao da se to nije dogodilo.“

Pametno, guverner ističe kako bi posljedice odavanja povjerljivih informacija, bankarskih tajni, bile katastrofalne. Interesantno, zar ne?

A što kaže Martina Dalić o tome?  Evo:

„22. veljače 2017. održan je sastanak na kojem se raspravljalo o osnivanju radne skupine, sve kroz pripremu za sastanak između premijera Plenkovića i Ivice Todorića, problematika je bila pred nama, na sastanak je radi shvaćanja konteksta događaja bio pozvan guverner Boris Vujčić, koji nam je priopćio da je prema izračunu HNB-a dug TD Agrokor d.d. 60 milijardi kuna. Na sastanku su bili, osim guvernera, premijer Plenković, ministri Goran Marić, Zdravko Marić, zatim bili su prisutni i mislim Davor Ivo Stier i Davor Božinović. Razmatrali smo tko bi mogli biti predstavnici HDZ-a u budućoj radnoj skupini te sam ja predložila Tomislava Matića i Antu Ramljaka. Predložila sam upravo njih dvojicu jer su obojica imali potrebna sofisticirana financijska znanja, iskustvo državne sluzbe i privatnog sektora, a niti jedan aktualno nije bio povezan sa bankarskim sektorom odnosno financijskim institucijama, a niti sa TD Agrokor d.d. Zdravko Marić predložio je Tončija Korunića, ....“       

Kakva je priroda ovih informacija koje guverner Vujčić odaje?  Kako smije Vujčić davati izračun HNB-a koji je poslovna tajna i bankarska tajna? I to pazite, to je na nekom „sastanku“ koji nije niti sastanak Vlade RH, već sastanak u kojem se raspravlja i o odabiru članova Borg Grupe.

Poštovani, Zakon o Hrvatskoj Narodnoj Banci kaže jasno:

 

Poslovna tajna

Članak 53.

  1. Članovi Savjeta Hrvatske narodne banke i zaposlenici Hrvatske narodne banke dužni su čuvati kao poslovnu tajnu isprave i podatke za koje saznaju u obavljanju svojih dužnosti i poslova...

Stavak 2. ovog članka zakona govori o nekim okolnostima kada se može odavati tajna, no ono što je guverner Vujčić radio nije dozvoljeno.  Za koga on radi? Kakvim on „predstavnicima HDZ-a“ daje informacije? Je li on GUVERNER BORG-a ili guverner HNB – NARODNE BANKE.    

Vujčić, guverner BORG-a je neovlašteno iznosio neke interne proračune koji još na vrh svega nisu ni točni. Ako je konsolidirani dug nema internoga duga. A obrnuto nema Merkatora.

 

HNB je neovisan, pa čak ni Vlada RH nije nadređena da naredi  HNB-u odavati informacije na ovaj način.  


Vujčić nije davao podatke u skladu sa zakonom i nije odgovarao u ime HNB-a na nikakav legitimni zahtjev koji je upućen HNB-u.  Kako može čelnik jedne banke, a pogotovo HNB-a tako „plasirati“ neke poverljive i tajne podatke HDZ-u???????

Možda bi trebalo pitati guvernera Vujčiča, da li je on učestvovao na još nekim sastancima? Sad nije ni nezamisliva okolnost da je neki financijski interes, neki lešinarski fond, imao pristup i njemu? Ipak, Knighthead je dovela Martina Dalić, kao što je Ramljak rekao u iskazu, a Vujčić promovira knjigu.  

Što se dogodilo da u RH guverner mora promovirati, a Premijer RH Plenković sjediti na promociji smijenjene i osramoćene, krivično prijavljene ministrice koja nam je svima rekla:  „Hrvatska nije SAD“, „nek idu preko države“?



POVEZANI ČLANCI

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI


SOCIAL

 

 

 

RSS