Izjava za medije: Međunarodna arbitraža u Washingtonu

Jun 08, 2020

Kao odgovor na sve veći broj medijskih upita, Adria Group B.V. i Adria Holding B.V. (zajedno u nastavku "Adria Grupa") ovim putem pružaju informacije o arbitražnom postupku koji je pokrenut protiv Republike Hrvatske pred Međunarodnim centrom Svjetske banke za rješavanje investicijskih sporova (u nastavku "ICSID") u Washingtonu.

Adria Grupa posjeduje i drži 95,52% udjela u hrvatskoj tvrtki Agrokor d.d. (u nastavku "Agrokor") Nizom prikrivenih akcija koje je tzv. "Borg grupa" provela po naredbi, pod nadzorom i kontrolom najviših državnih dužnosnika, Agrokor je u potpunosti lišen svoje vrijednosti na temelju lažnih navoda, izmišljenih osnova i bez ikakvog ekonomskog opravdanja.

Vrijednost Agrokora prije svih troškova ili dugova i prethodno ilegalnim činidbama je procijenjena na preko 7 milijardi eura. Stoga, zbog navedenih protupravnih radnji svojih najviših državnih dužnosnika, Republika Hrvatska je suočena s odštetnim zahtjevom od više milijardi eura, potkrijepljenim izvješćem neovisnih forenzičkih stručnjaka iz Sjedinjenih država.

Dana 02. ožujka 2020. slučaj je službeno registriran kao ARB/20/06 (https://icsid.worldbank.org/en/Pages/cases/casedetail.aspx?CaseNo=ARB/20/6 ). Adria Grupa je od tog trenutka imenovala kao arbitra dr. Charlesa Ponceta (vidjeti http://www.poncet.law)

i očekuje konačno formiranje Arbitražnog tribunala u najkraćem roku. Republika Hrvatska je za svoje pravne zastupnike imenovala odvjetničku tvrtku Foley Hoag LLP iz Washingtona, i g. Davida A. Pawlaka iz Varšave)

U svijetlu velikog interesa javnosti u Hrvatskoj i inozemstvu, Adria Grupa je zatražila od ICSID-a potpunu transparentnost arbitražnog postupka u Washingtonu.

Za sve dodatne informacije o ovom sudskom postupku, Adria Grupi se novinari mogu obratiti preko sljedećeg kontakta: Orrick, Herrington & Sutcliffe LLP, 31 Avenue Pierre 1er de Serbie, 75016 Paris, France, att: gđa Shirley Fereira (sfereira@orrick.com)

POVEZANI ČLANCI

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI


SOCIAL

 

 

 

RSS