...

Sep 15, 2019

Neprijateljsko preuzimanje Agrokora je bilo protuustavno i protuzakonito, prepleteno korupcijom, povlaštenim informacijama… Svojim planom neprijateljskog preuzimanja kojim je koordinirala i VTB banka, koja je i dovela ostale sudionike kao potporu preuzimanja. Svojim aktivnostima VTB banka je napravila neprocjenjivu štetu za oko 15 tisuća vlasnika Agrokora, nekoliko tisuća vjerovnika kao i ogromnu štetu Hrvatskoj državi. Potpuno su obezvrijedili kompanije u Nizozemskoj ADRIA group BV i ADRIA Group HOLDING BV.

Sada se može utvrditi da je Ruski kapital ustvari planski, neprijateljski protupravno preuzeo najveću Hrvatsku i regionalnu kompaniju Agrokor d.d.

Nekoliko informacija koje ukazuju na djelovanje VTB banke vezano uz neprijateljsko preuzimanje Agrokora:
  1. Dana 10.03.2017. Boris Šavorić je Martini Dalić i ostalima iz grupe BORG poslao mail u kojem između ostaloga piše:

    Dragi svi kao što sam vam bio spomenuo mi smo unatrag par godina već nekoliko puta radili s VTB-om koji je financirao Borga (Agrokor) s gotovo 360 mil eur, pa sam vam i spomenuo onaj dan da smo imali u siječnju još, a i nedavno par conf call s White &Kase-odvjetnicima VTB-a, da su se raspitivali o uvjetima financiranja , stečaju itd. Čak smo rekli da je VTB malo naivan I da se raspituje o osnovnim stvarima.

  2. Po nalogu VTB banke odvjetnik Boris Šavorić je radio Due diligence u Agrokoru , u isto vrijeme kada radi Due diligence piše zakon “Lex Agrokor” kojim se neprijateljski preuzima Agrokor.
  3. VTB banka je aktivna na tržištu gdje plasira fake vijesti na različite adrese protiv Agrokora.
  4. Ambasador Ruske Federacije g. Anvar Azimov je prvi u medijima 10.02.2017. g. napao Agrokor i govorio o nekim njegovim tobožnjim teškoćama. Jedine dvije zainteresirane stranke iz Ruske federacije vezane uz Agrokor bili su VTB banka i Sberbanka. Iz svih dosadašnjih informacija koje imamo vidljivo je da su iz VTB banke brifirali novinara i ambasadora Ruske federacije prije nego su iznijeli netočne vijesti o Agrokoru.
  5. VTB banka je bila u kontinuiranoj komunikaciji s Knighthead fondom i drugima koji su otimali Agrokor
  6. VTB banka je bila kontinuirano u komunikaciji sa Plenkovićem i “grupom BORG” prije i za vrijeme pisanja Lex-a, za čitavo vrijeme neprijateljskog preuzimanja Agrokora do danas.
  7. Član uprave VTB banke Solovljev javno je napao bez ikakvih dokaza management Agrokora.
  8. Ideju za roll up zajedno su predstavili VTB i Knighthead. Hogan Lovells je odradio prvi nacrt Roll-up-a.
  9. Zaposlenici VTB banke su vršili pritisak na management Agrokora da potpiše pristupanje zakonu. VTB banka je bila pridruženi promatrač PVV-a.
  10. VTB banka je aktivno sudjelovala u procesu sve do nagodbe i za razliku od Hrvatskih investitora gotovo dobila potpuni povrat sredstava.
  11. VTB banka je s Alix Partnerom radila na preuzimanju kompanija u Ukraini i Bugarskoj u suradnji s politikom tih država.
  12. Nakon dugog niza nastojanja MOL (Hungary) dobiva potpuno upravljanje INOM najvećom Hrvatskom naftnom industrijom u kojoj MOL ima oko 49% vlasništva. Činjenica da je u OTP banci jedan od značajnih vlasnika Megdet Rahimkulov, a ista osoba ima vlasništvo u VTB banci i Gazpromu, ali i najveći je vlasnik u OTP banci. OTP banka ima vlasništvo u MOL-u.

POVEZANI ČLANCI

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI


SOCIAL

 

 

 

RSS