TUŽITELJSTVO U RH

Apr 28, 2018

Državni odvjetnik vodi istragu kako bi utvrdio da li postoji dovoljan stupanj osnovane sumnje da je neka osoba počinila kazneno djelo, a istraga završava kada je stanje stvari dovoljno razjašnjeno da se može podignuti optužnica ili obustaviti postupak.

Danas, u Hrvatskoj imamo prvi put situaciju da tužiteljstvo daleko prije kraja istrage javno najavljuje da će u budućnosti “sigurno podići optužnicu”

Ovakvim istupima Državnog odvjetništva urušava se kredibilitet institucije.

U ožujku 2018. godine, tužiteljstvo je prvi put u hrvatskoj pravnoj praksi ustvrdilo da će sigurno podići optužnicu protiv mene i svih suokrivljenika u tom predmetu iako istraga nije ni blizu kraja, a za izvođenje temeljnog dokaza, ozbiljnog financijsko - knjigovodstvenog vještačenja, još uopče nije izdan niti nalog za njegovo provođenje. Napominjem da tužiteljstvo nije najavilo optužnicu samo protiv mene, što je tužitelj nastojao opravdati potrebama ekstradicijskog postupka, nego i protiv svih osoba obuhvaćenih istragom.     

Štoviše, tužiteljstvo je iskazalo zadovoljstvo navodnom kvalitetom prikupljenih dokaza koja mu omogućuje da shodno svojoj namjeri podigne optužnicu čim se za to ostvare formalni uvjeti. Očigledno je da provođenje istrage DORH-u predstavlja običnu formalnost jer je odluka da se protiv mene podigne optužnica, donesena mnogo ranije.

Takvo postupanje tužiteljstva u fazi istrage u kojoj još nisu provedeni ključni dokazi govori o dvije stvari – da tužiteljstvo zna ishod istrage iako ista nije dovršena i da se odluka o optuženju mene i ostalih suokrivljenika ne zasniva na dokazima koji će biti prikupljeni nego isključivo na unaprijed stvorenoj odluci tužiteljstva i ispunjavanju zahtjeva političkih naredbodavaca.

Javno najavljivanje uhićenja, istrage, optužnice i presude je potpuno neuobičajno postupanje i ukazuje da se kazneni postupak protiv mene ne vodi kako bi se utvrdilo da li postoje dokazi temeljem kojih bi se govorilo o mojem navodnom nezakonitom postupanju nego kako bi se ispunili formalni zahtjevi koji prethode podizanju optužnice i zadovoljili politički interesi. Kako u takvoj situaciji možemo uopće govoriti o ustavnim garancijama pravičnog suđenja? Kako možemo govoriti o presumpciji nevinosti koja jamči da se nitko neće smatrati krivim dok to ne bude dokazano u pošteno provedenom suđenju? To je apsolutno suprotno pravu Europske unije.

Možemo li u takvoj situaciji govoriti o vladavini prava?

Sa jednakom praksom prejudiciranja određenih činjenica vezanih za provođenje istrage, nastavio je na žalost i novoimenovani glavni tužitelj Republike Hrvatske  Dražen Jelenić koji je u prvom danu svog mandata  24. travnja 2018, u emisiji Direkt ustvrdio da će istraga biti dovršena za 2,3,4 mjeseca i da će u tom roku biti ispitano desetak svjedoka i provedeno i dovršeno financijsko vještačenje koje još nije niti započelo, a kako bi se ispunilo obećanje londonskom sudu o podizanju optužnice

Istraga, dokazi, vještačenje su očito samo termini bez bilo kakvog stvarnog sadržaja. Glavnom državnom odvjetniku je potpuno nebitno kakav će biti ishod vještačenja koje će naime tek biti provedeno. On unaprijed zna ishod. Izgleda da je tužiteljstvo već donijelo svoju odluku.!? S obzirom da tužiteljstvo inače tako ne postupa, očigledno je da to nije njihova samostalna odluka nego je ta odluka rezultat prije svega političkog pritiska i diktata.

Na taj način tužilaštvu ostaje isključivo uloga služenja interesima visokorangiranih ljudi u politici i alata za ostvarivanje financijskih interesa nekolicine.



 

POVEZANI ČLANCI

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI


SOCIAL

 

 

 

RSS