TREBA LI JOŠ NEŠTO KAZATI?

Dec 05, 2018

Želio bih se osvrnuti na odluku Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa povodom sjednice održane 03. prosinca 2018. godine, a vezano za postupak koji se vodio protiv državnih dužnosnika Martine Dalić i Zdravka Marića. Povjerenstvo je zaključilo: Martina Dalić i Zdravko Marić su krivi.

Kao što sam jednom istaknuo na svom blogu - i bježanje, i skrivanje i laganje ostavlja iza sebe dokaze. Tako nam iskazi te nesuglasice i kontradiktornosti M. Dalić sa iskazima i svjedočenjima Z. Marića i B. Petrova donose nove nepobitne dokaze o istinitosti planskog organiziranog vaninstitucionalnog udruženja za otimanje Agrokora nazvanoga „Borg Grupa!“                               

Prvo, jasno da je M Dalić lagala u svojim raznim iskazima. Na to nas navode iskazi drugih koji su u apsolutnoj kontradikciji. Tako, iskaz Z.Marića o njegovom učešću u „Grupi BORG“ potpuno je u suprotnosti sa onim što je M. Dalić izjavila USKOK-u, kao i u svojoj knjizi.  Također, Božo Petrov, daje potpuno drugačiji opis onoga što se dogodilo.

Ovo naravno otvara pitanje nedjelovanja pravosudnih organa RH, koji dan danas nemaju hrabrosti saslušati sve uključene kako bi otkrili razmjere protupravnih radnji koje su se dogodile. Čini mi se da su svi drugi (mediji, pojedinci, određena povjerenstva i nevladine organizacije) učinkovitiji u otkrivanju istine i kaznenih djela, od onih čiji je to posao.

Drugo, imamo izjavu svjedoka na Povjerenstvu za sukob interesa održanoga 03.12.2018. godine, tadašnjeg predsjednika Sabora RH – Bože Petrova – da „Borg Grupa“ nije  izabrana od koalicijskih partnera! A što su lagali i iza čega su se sakrivali gđa. Dalić, Plenković i članovi ortačkih skupina, pogledajte:  

Strana 15. iskaza gđe. Dalić USKOK-u:                                                         

„Ekspertna radna skupina nije formalizirana u smislu neke odluke Vlade na papiru, ali je bila rezultat koalicijskog dogovora“.

Isto tako, iz iskaza imamo nepobitan dokaz i potvrdu gđe. Dalić, tadašnje potpredsjednice Vlade RH i ministrice, upravo nadležne za gospodarska pitanja, da ne postoji nikakva odluka Vlade o formiranju ekspertne skupine, već da je to odluka „koalicijskog dogovora“.                    

Nakon Povjerenstva imamo nepobitan dokaz kao što to već mjesecima dokazujemo da je to jedna privatna tajna skupina koja je funkcionirala vaninstitucionalno, sa jasnom i isplaniranom namjerom takvog tajnog djelovanja. Imamo priznanje da su određeni državni dužnosnici simulirali razlog okupljanja nekih pojedinaca, a sa druge strane, tajno, u proširenom sastavu formirali „Grupu BORG“ koja je za zadatak imala isplaniranu i nezakonitu ortačku intervenciju u Agrokor korištenjem državnog mehanizma.  

Treće, sasvim je jasno da se veza „Grupe Borg“,  sa premijerom RH Andrejem Plenkovićem i Martinom Dalić (te cijela istina) nastojala sakriti! Sakrivalo se od javnosti, lagala se javnost, državne institucije, trudilo se staviti pod tepih. U takvom djelovanju se vide klasični obrisi izvršenog kaznenog djela i želje skrivanja istog.

Četvrto, Plenković, Dalić, a i cijelo ortačko društvo (koje se našlo na izdavanju knjige promovirane od strane Martine Dalić), permanentno pokušavaju opravdati vaninstitucionalno organiziranje kroz pozive na neki „državni vrh“. Kratko bi se osvrnuo na, sad već jasno, računato izmišljene tvrdnje M. Dalić iz njezinog iskaza USKOK-u koji je procurio u javnost:

Strana 3. iskaza USKOK-u:

„Iste te večeri održan je sastanak na kojem su bili prisutni premijer Plenković, ministar Marić, Božo Petrov i ja ispred državnog vrha

Gospodin Petrov je u iskazu na Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa iznio svoj precizan stav!

 Strana 6. iskaza USKOK-u:

 “Ja sam toga dana u večernjim satima predsjednika Plenkovića, Jandrokovića i Božinovića obavijestila o ovoj mogućnosti i ideji, te sam u dogovoru s njima sljedećeg dana, 16. ožujka 2017. otišla na sastanak s Ivicom Todorićem „u četiri oka“                                                                     

Nisam siguran što M. Dalić podrazumijeva pod državnim vrhom, da li su to predsjednica RH, predsjednik sabora RH, predsjednik vlade RH ili šefovi kabineta, potpredsjednici Sabora ili slično.  

Međutim, ukazao bih da postoje izjave predsjednice RH date pred nekoliko mjeseci, i izjava tadašnjeg predsjednika sabora RH Petrova da o djelovanjima i radnjama „Grupe BORG“ nisu ništa znali! Postoji izjava guvernera Vujčića od prije par dana gdje kaže da Vlada RH nije autor Lex Agrokora. Postoji sad i izjava Z. Marića da stvari nisu onakve kakve se prikazuju u iskazu M. Dalić. 

Dakle, direktno se opovrgava teza M. Dalić da je „Grupa Borg“ posljedica koalicijskog dogovora, ili nečeg sličnoga što ima uporište u zakonu!

Već se potvrđuje da je otimanje Agrokora upravo stvar zlouporabe male grupe državnih dužnosnika koji su iskoristili svoj državnički položaj i utjecaj, koristeći se državnim institucijama da se na kriminalan način omoguće svojim ortacima nepripadajuće imovinske koristi.                                                                                                               

Ovom prilikom želio bih još jednom apelirati na pravosudne organe i ZAHTJEVAM neovisnu istragu da bi se ispoštovala vladavina prava i utvrdila istina. 

U procesu vezanom uz Povjerenstvo za sukob interesa održanoga 3.12.2018. saznali su se potpuno novi dokazi koji nad cijeli slučaj afere Agrokor bacaju potpuno jednu drugu sliku u odnosu koje su institucije RH nastojale do sada prezentirati. Pravosudne institucije moraju reagirati. Krucijalno je da se sve istraži i da se nađe hrabrost da se potpuno razotkrije istina pa makar vodila do kaznene odgovornosti pojoedinca na čelu HDZ-a i Vlade RH. 

Postoji izjava dana USKOK-u na str. 4. od strane M. Dalić gdje kaže:

„Također moram kazati da se ovaj sastanak kao i drugi sastanci odvijaju uz znanje predsjednika Vlade RH, njegovo odobrenje i kasnije izvještavanje“.

Gospodin Plenković, premijer RH, nakon čitavog niza skandala i protupravnih radnji, a sada otkrića laži iza koje se je skrivao, a očito teških protupravnih radnji koje su rađene treba dati ostavku!

Plenković je stjeran dokazima u sam kut. Suočen sa nemogućom situacijom, počeo se braniti lažima koje ne može ničim braniti. Danas te laži svakim danom sve više pucaju pod pritiskom istine. 

Na kraju, želim istaknuti samo još jedan aspekt tog destruktivnog djelovanja Plenkovića, Dalić i grupe BORG, citirat ću Božu Petrova i još jednu stvar koju je rekao pred Povjerenstvom: „Predstavnici Vlade su bili sa Knightheadom“. 

Treba li još nešto reći?  Istina ne smije i neće stati.

 

POVEZANI ČLANCI

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI


SOCIAL

 

 

 

RSS