ŠTO SU DOGOVORILI PLENKOVIĆ I SBERBANK?

Jan 28, 2019

Mnogi me pitaju što je dogovoreno u Davosu na dva i pol satnom sastanku između Sberbanka i Plenkovića . I da mogu saznati, ne bih se time zamarao. Ako netko čita moje blogove sve će mu biti jasno, pogotovo o tome kakve je negativne ekonomske i društvene okolnosti proizvelo otimanje Agrokora za Republiku Hrvatsku. To su činjenice koje se ne mogu sakriti nikakvim PR-om.

Plenkovića sam više puta upozoravao da ovo što radi - Republiku Hrvatsku vodi u ponor. Nažalost, sada smo već duboko u vrtlogu tog ponora. Premijer RH Plenković, nakon što je dozvolio ortacima da unište i opljačkaju Agrokor, stratešku kompaniju od nacionalnoga interesa za RH, sada, upravo dio tih ortaka njega samog drži u “kandžama”. Traže od njega ispunjenje "dogovora". No, našeg Plenkovića su operativci koje je sam odabrao, "lošim izvođenjem pljačke" doveli u bezizlaznu, gotovo pogibeljnu poziciju.

Vjerujte mi, danas više desetaka profesionalaca prati u zarez što rade Dalić, Vujčić, Božinović, Zdravko Marić i drugi, a Plenković je konačno postao svjestan u kakvu su se mrežu upleli.

U procesu obmanjivanja najvećeg Agrokorovog investitora Sberbanka početkom 2017. g., neki pojedinci iz Vlade RH su ih pokušali ozbiljno prevariti. Da se banka nije pravno zaštitila ostala bi bez svega. Kasnije u samoj nagodbi, nastradali su svi osim ortaka i onih kompanija koje lešinari nisu moglo pravno zaobići, poput Sberbanke.

Doduše tako ugledna banka Sberbank i drugi nisu smjeli pristati na sudjelovanje u “tobožnjoj nagodbi” koja je bila potpuno kontaminirana kriminalom! Tu njihovu popriličnu pogrešku iskoristili su lešinarski fond Knighthead, AlixPartners i grupa BORG, te ih namamili na tanak led, u poziciju u kojoj bi sada trebali izgubiti gotovo sve.

Zašto i kako, to sam već sam nekoliko puta analizirao i prezentirao u svojim blogovima. Osnovni problem jest to da su lešinarski fondovi i BORG grupa donijeli potpuno pogrešnu procjenu o tome koliko i što u Agrokoru uništiti da bi kompaniju opljačkali a onda i likvidirali.

Poštovani čitatelji,

više od godine dana pišem i upozoravam koliko se loše upravlja Agrokorom, te kolike je štete i kriminal proizveo protuustavni LEX Agrokor. Moja predviđanja su u okviru statističke pogreške. Nakon dvije godine uništavanja poslovno i vrijednosno stanje Agrokora je katastrofalno:

  • Konsolidirana vrijednost Agrokora ovisi o vrijednosti poslovne grupe maloprodaja i veleprodaja. Da ne ponavljam, imate obrazloženje u mojim blogovima, Konzum je uništen bez vrijednosti, treba ga POKLONITI!
  • Katastrofalna situacija maloprodaje i veleprodaje dovodi do dramatičnog pada ukupne konsolidirane vrijednosti cijelog Agrokora
  • IZ SVEGA NAVEDENOG VRLO JASNO PROIZLAZI ČINJENICA - DA INVESTITORI KOJI BI EVENTUALNO I REFINANCIRALI “ROLL-UP KREDIT” NIKADA NEĆE NAPLATITI UKUPAN IZNOS ULOŽENOG NOVCA
  • Sve je jasnije da svi “tobože novi vlasnici” (uključujući i Ruske banke) osim simbolike, neće dobiti ništa.
  • Republika Hrvatska bi u toj priči ostala bez kompanije od strateškog, nacionalnog interesa, uništio bi se dobar dio industrije 

Na raspolaganju sam svim investitorima za dokumentiranje i detaljno obrazloženje trenutnog, realnog stanja u kompaniji.

Zaključak: U Davosu se nije dogovorilo ništa, jer se i ne može dogovoriti.

Zbog toga što Andrej Plenković mora izvršiti svoja dva obećanja:

  • Onima koji su malo uložili u Roll-Up, LEŠINARIMA, istim onima koji su već ostvarili enorman profit kroz Insider trading obveznicama - poslati oko 1.5 milijardu EURA, jer su nervozni, treba što prije podijeliti plijen! Kada bi to i mogao izvršiti, a ne ide mu, za investitore poput Sberbanka koji su stvarno uložili svoj veliki novac u Agrokor ostale bi mrvice, gotovo ništa.
  • Mora izvršiti obećanje prema Sberbanci, što je već sada apsolutno nemoguće. U slučaju da bi se to i dogodio, a ne može, svi ostali investitori bi bili prevareni.

Za Republiku Hrvatsku to bi značilo - ekonomsku i društvenu katastrofu. Doslovno.

NO, JOŠ UVIJEK POSTOJI IZLAZ KOJI BI U KONAČNICI MINIMIZIRAO SVU UČINJENU ŠTETU! SAMO TREBA POLITIČKE VOLJE!



POVEZANI ČLANCI

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI


SOCIAL

 

 

 

RSS