ŠTO JE AUTORICI LEXA PORUČIO SLOVENSKI VRHOVNI SUD ?

Mar 21, 2018

Vrhovni sud Republike Slovenije donio je konačnu odluku da se postupak izvanredne uprave, odnosno Lex Agrokor i njegovi učinci, ne priznaju u Republici Sloveniji. Osim što se radi o najvišem sudu te zemlje, koja je članica Europske unije i koja ima gotovo identične zakone kao i Republika Hrvatska, ta odluka je značajna iz samih razloga navedenih u obrazloženju, a koji jasno i nedvosmisleno potvrđuju sve ono što sam do sada govorio o Lexu – Lex je duboko protuustavan!

Ti razlozi navedeni u obrazloženju Rješenja Vrhovnog suda Republike Slovenije su:

  • sud utvrđuje da Lexom nije osigurano poštovanje načela jednakog tretiranja vjerovnika, koje je jedno od temeljnih načela insolvencijskih postupaka. Prema mišljenju tog suda neprihvatljivo je da se imovina i obveze svih društava u grupaciji razmatra kao jedna jedinstvena zajednička imovinska masa , te dijeli između svih vjerovnika, umjesto da se vjerovnici namiruju iz imovine samo onog društva koje im je dužno.

  • sud navodi da je i strana pravna literatura utvrdila nedostatke tzv. „materijalne konsolidacije“, tj. udruživanja imovine, koju primjenjuje Lex. 

  • sud utvrđuje da navedeno „skupno namirenje“ za sva društva u jednom postupku dovodi do nonsensa da vjerovnik pojedinog društva može u istom postupku prigovarati potraživanju drugog vjerovnika od drugog društva (s kojim ne bi trebao imati nikakve veze). (toč. 37. Rješenja)

  • sud utvrđuje da Lex omogućuje da se postupak proširuje i na solventne članice skupine (na društva nad kojima se postupak ne bi trebao voditi, jer nad tim društvima insolvencijski razlozi ne postoje). 

  • sud utvrđuje da restrukturiranje dužnika mora biti provedeno tako da štiti interese vjerovnika, omogućuje. Prema  sudu Lex to ne omogućuje. (toč. 45. i 46. Rješenja)

  • sud uvrđuje da Lex omogućava prioritetno podmirenje potraživanja odabranih vjerovnika i to onih dospjelih potraživanja koja su nastala prije donošenja rješenja o pokretanju postupka izvanredne uprave (toč. 47. Rješenja)

  • sud osuđuje vrlo široka (arbitrarna) prava izvanrednog povjerenika. (toč. 47. Rješenja) 

  • sud utvrđuje „da je postupak izvanredne uprave podređen interesu države, a ne za zaštitu interesa vjerovnika jer im ne omogućuje jednako tretiranje ni jednako podmirenje“ (toč. 48. Rješenja) 

  • sud utvrđuje „da ZPIUTD (Lex) vjerovnicima ne omogućuje osnovna prava, isti im ne omogućuje ni najmanje ona osnovna prava kako u skladu s načelom minimalne zaštite vjerovnika u postupu izvanredne uprave ne bi bili u lošijem položaju nego u stečaju! (toč. 48. Rješenja)

  • sud utvrđuje da je princip slovenskoga prava, i ujedno i „osnovna vrijednost europskog (insolventnog ) javnog reda“, jednako tretiranje vjerovnika, te razmatrajući i sa osnova europskog javnog reda ,smatra da je odbijanje priznanja Lexa u skladu sa europskim javnim redom! (toč. 53 Rješenja)

Iz svega gore navedenog jasno je da je Lex duboko protuustavan i u suprotnosti pravu Europske unije.  Dosadašnji učinci Lexa uzrok su nebrojenim nezakonitostima  i jedini način da se spriječi daljnje urušavanje ustavnih vrijednosti i zakona Republike Hrvatske je da Ustavni sud ukine Lex Agrokor.


POVEZANI ČLANCI

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI


SOCIAL

 

 

 

RSS