SKRIVANJE AFERE ATLANTIC

Jun 08, 2018

Jučer sam, kao što ste mogli pročitati, podnio kaznenu prijavu protiv odgovornih za kaznena djela u aferi Atlantic koju se pokušava na sve načine sakriti pod tepih.

Izvanredna uprava Agrokora nakon otkrivanja kriminala unutar Agrokora čini sve da taj kriminal prikažu kao nešto normalno. Pokušavaju nas uvjeriti kako nema povlaštenih dionika lažima i spinovima, a sve vrijeme skrivajući dokumentaciju od javnosti, od suda. Da nije tužno bilo bi smiješno.

Koliko sam primijetio, pokušalo se dati medijsko obrazloženje recikliranjem ispraznih izjava Izvanredne uprave. Taj odgovor je sramotan - neka Agrokor skupi dokumentaciju i javno je prezentira. Tada će se vidjeti volumen protuzakonitog pogodovanja odabranima.

Stoga je važno još jednom istaknuti, a kako sam naveo i u kaznenoj prijavi, sljedeće činjenice:

1. Jedino zakonski relevantan datum roka plaćanja je onaj sa fakture.

2. Poslovni odnos društva sa bankom ili faktoring društvom je praktično kreditni odnos na koji se plaća kamata i to je rizik tih društava.

3. Iznimno je važno da istraživački novinari vide što se je događalo sa „Ugovorom o strateškoj suradnji“, Atlantic – Agrokor .Sve upućuje na to da i tu ima nekoliko desetaka milijuna, koje je sada Peruško isplatio Atlanticu.

Pozivam ovom prilikom istraživačke novinare, kad to već ne čine institucije pravne države, da inzistiraju na odgovorima i da se ne oslanjaju na pripremljene marketinške izjave. Pozivam ih da zagrebu ispod površine i da inzistiraju na odgovorima. Vidim da vam nije baš jednostavno, Peruško pročita izjavu, okrene se i ode. Pozivam da se utvrdi istina i da se svi oni kojima je posao utvrđivanje istine u javnom interesu ohrabre i ne dozvole sakrivanje kriminala, pa makar on dolazio od političara ili “ dečka iz Bruxellesa”.

Do sada je Vlada sama sebe istraživala i sudila vlastitim radnjama . Pa tako, kako je bila sumnja na nepravilnosti u radu članova Vlade, neki slučajevi su se provjeravali i do sada se navodno nije našlo ništa što nije u skladu sa zakonom. Pa čak ni u slučaju Martine Dalić se nisu se našle nepravilnosti.

Međutim sve se okrenulo tek nakon što su dio mejlova istraživački novinari objelodanili i učinili dostupnim javnosti. Tada smo saznali istinu. Sada možemo sa sigurnošću kazati da se istina željela sakriti od javnosti. Nepobitna je činjenica da su Plenković i Božinović sakrivali ovu istinu bježeći od nje same jer ih u potpunosti razotkriva.

Samo iz tog razloga premijer Plenković i ministar Božinović morali bi dati ostavke. Tako bi se, konačno, državne institucije ohrabrile i odradile svoj posao bez političkih manipulacija onih koji štite same sebe čineći kriminal.


POVEZANI ČLANCI

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI


SOCIAL

 

 

 

RSS