ROLL-UP UZIMA NOVAC IZRAVNO VJEROVNICIMA

Mar 07, 2018

Zadnja dva bloga sam posvetio kriminalu koji je omogućio Roll-up ugovor. U narednim danima napisat ću još nekoliko blogova o Roll-up-u, kako bih ukazao na baš sve važne činjenice. 

Iz dostupnih podataka (dokumentacije) vezane uz nagodbu, a koje je izdala Izvanredna uprava Agrokora, napravio sam financijski model.

 Najprije nekoliko brojaka kako bi se vidio utjecaj Roll-up-a na otpise na štetu vjerovnika.

Ovo nude Dalić i Knighthead

Ovo nude Dalic i Knighthead 01

Ovdje se vidi nevjerojatna stvar, da oni koji su dali 4.5 milijarde eura, dobivaju samo 660 milijuna eura priznatih kao dug, a Roll-up će dobiti pun iznos – dao je 1.06 i dobit ce  1.06 milijardi eura u kešu.

Pod pretpostavkom da se Roll-up prizna kao normalni kredit, paribus cetera, da se ne otkupljuju Agrokorove obveznice, onda bi model izgledao ovako:

Ovo nude Dalic i Knighthead 002

Ovdje se vidi ogroman utjecaj Roll-up-a na priznavanje tražbina vjerovnika. Ovdje odgovorno tvrdim, kada bi država pravno profunkcionirala, u prvom koraku otpisi ne bi trebali biti veći od 50%, a ukupni uloženi kapital bi se vratio vrlo brzo. To bi znacilo da uopće nebi bilo gubitka na investiciju. U ovoj opciji tisuće vlasnika i dobavljača će izgubiti gotovo sve, a postoje osobni planovi i realni modeli koji su neusporedivo i višestruko bolji nego što je dosad ponudila Izvanredna uprava.  Ponavljam, ovo je usporedba isto-za-isto modela koji je za sada prezentirala Izvanredna uprava. Mora se djelovati i kriminalan Roll-up treba što prije ukinuti. 

Najgore od svega! Kod modela koji je ponudila Izvanredna uprava Agrokora i kod trenutnog stanja u koje je kompanija dovedena, poslije nagodbe kompanija bi vrlo brzo otišla u stečaj.


POVEZANI ČLANCI

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI


SOCIAL

 

 

 

RSS