Reakcija na pogrešne navode medija da mi je blokirano 64,4 milijuna eura u četiri države

Apr 23, 2018

Vodeći računa o povjerljivosti arbitražnog postupka koji je pokrenuo Sberbank, a zbog kojeg je izdana mjera zamrzavanja moje imovine, imam potrebu reagirati na navode danas iznesene pred engleskim sudom koje su netočno i tendenciozno interpretirani u nekim hrvatskim medijima.

Ruski Sberbank vodi postupak po osnovi osobnih garancija koje sam dao za kredit Agrokoru založivši cjelokupnu osobnu imovinu kako bih jamčio za dug od 100 milijuna eura koji je Sberbank dao Agrokoru u veljači 2017. godine.

Nakon preuzimanja Agrokora od strane Vlade RH, Sberbank je krenuo u naplatu potraživanja, a dio tog potraživanja Sberbank je naplatio kroz dionice Mercatora te sada potražuje iznos od 64,4 milijuna eura.

S obzirom da se arbitražni postupak vodi u Engleskoj, Engleski Visoki Sud je, po zahtjevu Sberbanke, blokirao svu imovinu kao i onu za koju se otkrije da posjedujem bilo gdje u svijetu. Iznos zahtjeva Sberbanke, po kojom je izdana međunarodna blokada, je do iznosa od 64,4 milijuna eura koliko Sberbank potražuje od mene. Dakle, ova naredba o blokiranju postoji i trenutno je na snazi za moju cjelokupnu imovinu i njome ne mogu raspolagati i bit će aktivirana, u slučaju po mene negativne arbitražne presude, da se namiri dug prema Sberbanci do iznosa od 64,4 milijuna eura.

Moja imovina utvrđena u ovom arbitražnom postupku je istovjetna imovini koju su utvrdili i zagrebački Županijski sud i ekstradicijski sud u Londonu. Jedina vrijednost koju posjedujem (s obzirom na eksproprijaciju vlasništva Agrokora) je dio nekretnine u kojoj živim s obitelji. Stoga je neistinita i tendenciozna tvrdnja izrečena u dijelu hrvatskih medija kako je utvrđeno da posjedujem bilo kakav novac na stranim bankarskim računima. Taj je podatak lažan i niti u kojem kontekstu nikada nije izrečen. Također, nije mi utvrđena niti bilo kakva imovina u drugim državama osim dionica Agrokorovih krovnih kompanija, koje su, na žalost, potpuno obezvrijeđene postupanjem Vlade RH. Upravo su ove odluke sudova o blokadi, gdje je jasno utvrđena sva moja osobna imovina, kristalno jasan i očigledan dokaz ispraznosti tvrdnje koju propagira tužiteljstvo da sam pribavio financijsku korist navodnim nezakonitim poslovnim potezima dok sam vodio Agrokor. Nažalost, dio medija je podlegao takvim tvrdnjama i potpuno neistinito, netočno i zlonamjerno informirao javnost.


POVEZANI ČLANCI

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI


SOCIAL

 

 

 

RSS