PLENKOVIĆEVI EKSPERTI

Sep 11, 2019

Po iskazu M.Dalić USKOK-u 22.02.2017 g. pod predsjedanjem Plenkovića imenovana je vaninstitucijalna grupa osoba, kasnije nazvanu “grupa BORG”. Sve imenovane osobe radili su u malim privatnim firmama koji većina njih u bankrotu.

Kasnije te članove “grupe BORG” M.Dalić I USKOK pokušavaju predstaviti kao “EKSPERTE”, to su: Ante Ramljak, Tomislav Matić, Branimir Bricelj, Tonči Korunić, Boris Šavorić, njima su pomagali ortaci “ grupe BORG” a to su: Marko Delić, Smrček, Matko Maravić... .

Indikativna je činjenica da je, do donošenja Lex-a Agrokor „mala“ tvrtka Altera savjetovanje d.o.o. koje je suvlasnik i direktor Branimir Bricelj, i koja je naknadno od strane Ante Ramljaka angažirana kao jedan od konzultanata, znatno „narasla“ odnosno da su njeni prihodi od kada je angažirana od strane Izvanredne Uprave koncerna Agrokor znatno porasli.

Društvo Texo Management d.o.o. društvo je u kojem je Ante Ramljak radio do imenovanja za izvanrednog povjerenika, koje je u 2016.g. prijavilo prihode od 1.314.800 kn, imalo iskazanu dobit od 283.600,00 kn i 2 zaposlena.

Na dan 31.12.2016. novčana sredstva na računu iznosila su 156.700 kn. Pored navedenog, kratkoročne obveze društva iznosile su čak 2.581.200 kn. Navedeno društvo ima sjedište na adresi Ilica 1a, u zgradi gdje je smješteno i odvjetničko društvo Šavorić, koje je Anti Ramljaku također pružalo odvjetničke usluge u restrukturiranju. Nakon angažiranja od strane Izvanredne uprave koncerna Agrokor, a prema javno dostupnim podacima, toj tvrtki isplaćivano je cca 250.000,00 kn tjedno.

Tako je društvo Altera savjetovanje d.o.o. uprihodilo 2017.g. gotovo 9 milijuna kuna (dok je 2016.g. uprihodilo tek 782.000,00 kn) i ostvarila dobit od 6,8 milijuna kuna, te ima 3 zaposlena. (dok je 2016.g. dobit iznosila tek 191.000,00 kn)

Navedene brojke zasigurno ne govore u prilog činjenici da se radi o respektabilnim društvima, i ekspertima.

Nekom „čudnom slučajnošću“ koja naravno nije slučajna, nakon otvaranja postupka izvanredne uprave navedenima Texu i Alteri je naglo krenulo. AlixPartners ih uzimaju za svoje savjetnike u restrukturiranju i plaćaju mjesečno Texu iznos od 971.576 kn, dok Altera savjetovanje d.o.o. naplaćuje iznos od 981.468 kn mjesečno.

Dakle sada Texo svoj cjelokupan godišnji prihod iz 2016.g. ostvaruje u mjesec i tjedan dana, a Altera u samo tri tjedna.

Što je nagnalo AlixPartners da angažiraju neresektabilne domaće financijske savjetnike koji takav angažman očito nikada nisu imali, a očigledno su upitne i njihove reference. Deset mjeseci nakon otvaranja postupka izvanredne uprave Texo i Altera su naplatili po 10 milijuna kuna na temelju navedenog dogovora.

U stvari ovdje treba kazati nešto drugo:

Sramota je Vlade RH da stavlja po strani stručnjake iz državnih institucija, MINISTARSTVA, Hrvatsku znanost, EKONOMSKOG, PRAVNOG i drugih fakulteta, EKONOMSKOG i drugih INSTITUTA kao i ostale mjerodavne institucije koje imaju stručan kadar, koje se može nazvati ekspertima. A angažiraju neke propale muljatore bez posla, ustvari sitne džeparoše.

U Hotmail aferi je otkriveno da su tijekom pisanja Lex Agrokora, Plenković i ortaci pokušali dobiti pravno mišljenje i time poduprijeti potvrdu svojih protupravnih radnji od:

  • Profesorice Jasnice Garešić sa zagrebačkog Pravnog fakulteta koja navodi “11 razloga zbog kojih Lex Todorić ne smije proći
  • Nepravilno je određen sam cilj i svrha prijedloga zakona
  • Državi je dana mogućnost da se miješa u privatnopravne odnose dužnika i vjerovnika i da ostvaruje presudan utjecaj u tom postupku
  • Povrijeđeno je temeljno načelo insolvencijskog prava prema koje je pravni položaj dužnikovih vjerovnika u insolvencijskom postupku jednak.
  • Obezvrijeđeni su pravni učinci stvarnopravnih sredstava osiguranja tražbina koje daju osnovu za razlučno pravo
  • Predviđeno je neracionalno dugo vrijeme za pripremu nagodbe i trajanje postupka izvanredne uprave
  • Vremenski učinci nagodbe za vjerovnike propisani su suprotno rješenjima modernog insolvencijskog prava
  • Predviđen je protupravan proboj pravne osobnosti vladajućeg, ovisnih i povezanih društava.
  • Rješenja Prijedloga zakona bit će nesuglasna s pravom Europske unije
  • Ugrožavanje investicijske aktivnosti Republike Hrvatske i konkurentnosti domaćih trgovačkih društava u gospodarskoj suradnji na međunarodnom tržištu.
  • Loše obrazloženje prijedloga zakona

Zaključila je: “Prijedlog zakona protivan je osnovnim načelima građanskog, trgovačkog I modernog insolvencijskog (stečajnog) prava, te bi kao takav, ako bi postao zakon , doveo u pitanje pravnu predvidljivost i pravnu sigurnost u hrvatskom pravnom sustavu. “

  • Profesora dr. Petra Miladina. Profesor Miladin je napisao sljedeće:

"Poštovani gospodine Ramljak, poštovana državna tajnice gospođo Mišević, dopustite mi da ukratko jasno izrazim svoj stav glede Nacrta Zakona u zadnjoj verziji koju sam primio danas:

  1. Nacrt zakona je protuustavan po više pitanja koja sam objasnio u svojim komentarima koje sam napisao u nemogućem roku od 24 sata;
  2. Ne mogu prihvatiti da su uvaženi moji komentari, a ako ste to Vi tako doživjeli, dopustite mi da se u cijelosti ogradim od toga da se meni pripisuje ikakvo "autorstvo" nad Nacrtom Zakona; "Ako mene spomenete oko Lexa, sve ću opovrgnuti"

Poštovani čitatelji, da li nekome nakon ovoga još uvijek nije jasno o čemu se ovdje radi???

“Afera Agrokor” je najveća korupcijska afera u ovome djelu EU u povijesti. Ona se mora u skladu sa zakonom istražiti, inače će biti uskraćena vladavina prava u Republici Hrvatskoj. A to bi Republiku Hrvatsku vodilo u trajni kaos, diktaturu, a onda i u bespuća.

POVEZANI ČLANCI

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI


SOCIAL

 

 

 

RSS