PLENKOVIĆ MANIPULIRA JAVNOST I KOALICIJSKE PARTNERE

May 15, 2018

Danas je premijer Plenković sazvao sastanak vladajuće koalicije kako bi im, u srcu afere u koju je osobno involviran od samoga početka, objasnio kako je pljačka stoljeća u Agrokoru tek samo nestašluk neopreznih sudionika. Objasnit će im i detalje uz proces nagodbe s današnje tiskovne konferencije Izvanredne uprave. Ukratko, pokušat će manipulirati kako bi odagnao, kako je jučer rekao, tek male sjene nad procesom.

Vjerojatno su mu savjetnici predložili da  više ne ističe kako cijeli proces u Agrokoru vodi  isključivo Vlada već da cijelim  procesom upravlja Izvanredna uprava i vjerovničko vijeće.  Stoga je Plenković jutros organizirao tobožnje predstavljanje javnosti i dionicima Agrokora „ Ramljakovog vjerovničkog vijeća“  i izvanredne uprave, koji su uglavnom ponavljali kako oni vode proces. Bilo je interesantno vidjeti da prilikom današnjeg predstavljanja vjerovničkog vijeća,  kao i zadnjih tjedana, ponovno ne možemo vidjeti Thomasa Wagnera koji je šef svih šefova. Nema ni predsjednika Unicredit Zagrebačke banke, Miljenka Živaljića. Sve se nešto razbježalo.

Dana 14.05.2018. je izvanredna uprava poslala objavu o “tobože“ revidiranim financijskim izvješćima.

Danas na sastanku koalicije trebala bi se ispričati priča slična onoj koju su pokušali Ramljakovi članovi vjerovničkog vijeća prezentirati  javnosti.

A to je „nagodba je gotova“, samo još nekoliko tehničkih stvari.

Predsjedniče Vlade, gospodine Plenkoviću, kao što ste cijelo vrijeme manipulirali, od otimanja Agrokora do danas, nastavljate istom politikom dalje, jer ste se doveli u poziciju da nemate drugih mogućnosti. Dokumenat koji danas želite predstaviti, a koji bi trebao biti osnova i temelj nagodbe je manipulacija. Nagodba se neće dogoditi u okviru LexAgrokora i ne sa Roll-UP kreditom. Dogodit će se u okviru postojećih zakona Republike Hrvatske.

Za vašu današnju prezentaciju evo nekoliko komentara i primjera:

Primjer 1: PwC je 2016.g. potpisao mišljenje u skladu sa propisima i zakonima RH (potpisane su ovlaštene osobe). Fabris Peruško i Irena Weber dodatno su u najnovijim financijskim izvještajima matice Agrokora d.d. namjerno umanjili vrijednost povezanih društava u vlasništvu Agrokora za 5,5 milijardi kuna.

Vrijednost Jamnice, Belja, Vupika i ostalih sveli su na nulu.

PwC kao revizor Agrokora angažiran za 2017. godinu nije pristao potvrditi zakonitost ovako dodatno umanjene imovine. Zbog toga je u svom izvješću izdanog 4. svibnja 2018. dao mišljenje s rezervom na prezentirane financijske izvještaje. Međutim u skladu sa revizorskim standardima (IAASB) njihovo mišljenje s obzirom na materijalnost pogreške koju su Peruško i Weber napravili trebalo je biti apsolutno negativno a ne samo sa ‘rezervom’. U današnjoj vašoj prezentaciji tih potpisa nema. Da li onda PwC stoji iza ovog revidiranog mišljenja?

Primjer 2: imamo izvod iz financijskog izvješća Agrokora za 2016. g. koji je revidirao PwC i u kojem je prihod od prodaje 46.172.877 milijarde kuna. U usporednom izvještaju za 2017. g., taj iznos iznosi 44.867.598 milijarde kuna. Sam iznos je umanjen radi manipulacija za 1.304 milijarde kuna.

Komentar 1: imamo nekoliko važnih stvari vezano na dokumente koje žele progurati Plenković i Knighthead.

U ovoj današnjoj prezentaciji su tobože konsolidirani revidirani rezultati Agrokora za 2017.g. Kako netko može potpisati konsolidirane bilance, a da nisu izdani pojedinačni rezultati kompanija? Bilo bi dobro da premijer Plenković to objasni svojim koalicijskim partnerima. Kakav je to dokument?

Komentar 2: poslovno revidirano financijsko izvješće za Agrokor za 2017.g. napravljeno je po modelu poduzeća koja se likvidiraju. Pa neka se i to objasni koalicijskim partnerima i hrvatskoj javnosti!

Čitav niz protuzakonskih kriminalnih radnji, pritisci na managemente, imovina se umanjuje bez ikakvih valjanih razloga, svodi se na nulu.

Danas čitav niz Agrokorovih kompanija u poslovnim knjigama ima vrijednost nula. Npr. Jamnica, Vupik, Belje koje je dokapitalizirano od strane Agrokora preko milijardu kuna. Nevjerojatno! Neka to gospodin Plenković objasni svojim koalicijskim partnerima i hrvatskoj javnosti.

Mogao bih vam do sutra nabrajati manipulacije i kriminal koji se radi, a sve u svrhu da se vrijednost Agrokora svede na nulu, proda nekome u bescijenje i onda da netko pokrade milijarde eura.

Dokaz da ovo NISU revidirani konsolidirani rezultati!.!



POVEZANI ČLANCI

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI


SOCIAL

 

 

 

RSS