PLENKOVIĆ DAO OBJAŠNJENJE ZAŠTO JE DONESEN “ZAKON LEX AGROKOR”

Aug 26, 2019

Budući da nije bilo nikakvog razloga, ni poslovnog ni financijskog da se donese Lex Agrokor, stalno se postavlja pitanje, zašto je onda to napravljeno. Da li su to osobni interesi, stjecanje ogromnih količina novaca kroz privatne interese, da li je razlog geopolitički ili neki drugi? 

PREDSJEDNIK VLADE ANDREJ PLENKOVIĆ kako je i na temelju čega, donesena odluka da se krene u nacionalizaciju Agrokora.

CITAT PREMIJERA PLENKOVIĆA SA SJEDNICE VLADE REPUBLIKE HRVATSKE  28.9.2017 

„U tom kontekstu želim se još jednom osvrnuti na sve što vlada poduzima u procesu izvanredne uprave vezano za najveću hrvatsku kompaniju Agrokor koja je postala medijski izrazito ponovno u fokusu i aktualna ponovnih dana. I ponovit ću još jednom naš temeljni stav. Mi smo prije otprilike 6,7,8,9 mjeseci bili suočeni sa situacijom gdje je najveća kompanija došla u ozbiljne poteškoće. Poteškoće zbog snižavanja njenoga rejtinga od međunarodnih rating agencija. Probleme likvidnosti, probleme koji se odnose na blokadu računa, probleme koji se odnose na situaciju koja je više nego jasno upućivala da je ono sto slijedi bi bio stečaja takvih je indikacija bilo na potezu prema trgovačkom sudu u tom trenutku već bilo od strane pojedinih partnera u tom trenutku dobavljača. Mi smo imali na raspolaganju 4 scenarija i ponavljam još jednom, nema zamjena teza. Susret s vladom dogodio se tako da je i vlasnik i predsjednik uprave Agrokora tražio susret s nama. U tom procesu dijaloga imali smo 4 scenarija jedan je reci da je hrvatska zemlja u kojoj je tržište slobodno, gdje su privatne kompanije izložene tržištu i što s njima bude bude i ne napraviti ništa. To je bila jedna od opcija. 

Druga opcija je bila izaći u susret i na nekakav način koji u tom trenutku nama nije djelovao realan niti zakonski moguć, pronaći nekakva sredstva koja bi dala određenu likvidnost kompaniji čime bi se možda u tom trenutku vrlo kratkoročno pokušala premostiti kriza. 
Ni taj scenarij nismo smatrali realnim niti održivim. Treći bi bila nacionalizacija kompanije, to pak s obzirom na vrijednosti koje dijelimo kao demokratska zemlja, kao članica europske unije također nismo mogli uzeti u razmatranje. opcija koju smo uzeli u razmatranje iza koje smo stali, koju smo poduzeli prije svega predlaganjem zakona Hrvatskom saboru, koji je u saboru i donesen, je učinjena temeljem komparativne analize kako su druge zemlje koje su se našle u sličnoj situaciji reagirale na ovakav problem koji je objektivno gledano bio sistemskog karaktera. Zato se zakon tako i zove. Zato sto nisu sve kompanije na tržištu iste.“

Kako se iz teksta vidi, premijer Plenković tom prilikom kaže:

„ mi smo prije 6,7,8,9 mjeseci bili suočeni sa situacijom da je najveća kompanija došla u ozbiljne poteškoće“:

1. Sniženje njezinog rating-a od strane međunarodnih rating agencija
Komentar: Vezano uz Moodysova izvješća, Agrokor već u tom trenutku nije imao investicijski rating. To ukazuje da je promjena ratinga mogla samo minimalno utjecati na cijenu kapitala.

2. Problem likvidnosti.                                                                                                                                                    Komentar: problem likvidnosti u Agrokoru nije postojao. Agrokor je imao riješenu likvidnost do 2018. godine, što se vidi i iz dokumentacije izvanredne uprave, a u konačnosti i iz Moodys-ovog izvješća.

3. Problem koji se odnosi na blokadu računa
Komentar: po tvrdnji Plenkovića ove odluke o kojima govori donesene su u prvom ili drugom mjesecu. Pa neka g. Plenković predoči dokumente hrvatskom narodu o blokadi Agrokora u tom vremenu! Možda je g. Plenković znao da će svojim aktivnostima i napadom na Agrokor napraviti takve štete da će kompanija možda i doći u blokadu.

4. Problem koji se odnosi na situaciju koja je više nego jasno upućivala da je ono što slijedi bio stečaj, takvih je indikacija na potezu prema trgovačkom sudu u tom trenutku već bilo od pojedinih partnera, u tom trenutku dobavljača
Komentar: Prvo; Agrokor nema dobavljača. Pojedine kompanije Agrokora imaju dobavljače, ali kao što se vidi u revizorskom izvješću obaveze prema dobavljačima su stabilne. U Agrokoru u odnosima s dobavljačima nije bilo nikakvih negativnih okolnosti. To potvrđuje i sastanak s tridesetak najvećih dobavljača Agrokora 27. ožujka 2017. na kojem su dobavljači dali punu potporu Agrokoru..

Ova četiri razloga koja navodi premijer Plenković 28.09.17.god. na otvorenoj sjednici vlade a koji su osnove za donašanje Lexa, su toliko neutemeljena da su obična neistina.

POVEZANI ČLANCI

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI


SOCIAL

 

 

 

RSS