O POSLOVNOM I FINANCIJSKOM STANJU AGROKOR 31.01.2017. godine

Aug 26, 2019

Oni koji još danas brane neprijateljsko preuzimanje Agrokora nameću pretpostavke da je Agrokor 2017. g. bio u poslovnom i financijskom problemu.

Poslovno i financijsko stanje 2017. g. je bilo je sljedeće:

Agrokor je u 30 godina svog postojanja imao kontinuiran i uspješan rast i razvoj. Početkom 2017.godine, prije smišljenih, zločinačkih napada, imali smo redovito odvijanje poslovnih procesa i nije bilo nikakvih izvanrednih događaja.  

Poslovnih izazova, dakako, bilo je na pretek, no oni su se kontinuirano rješavali. Agrokor je bio stabilna, moderna, ozbiljna multinacionalna kompanija spremna za sve izazove i daljnji rast na globalnom tržištu.

1. Agrokor je reprogramirao svoje kratkoročne dugove početkom zadnjega kvartala 2016 g.

2. Jedan dio kompanije je bio pripremljen za javnu ponudu dionica, Agrokorov savjetnik Rothschild I 10 najvećih banaka na svijetu nakon 2 g. rada potvrdile su da je posao izlaska na burzu okončan i da će se dio grupe Agrokor 01.05.2017. g. uvrstiti na Londonsku burzu. To je trebao biti planetarni uspjeh Agrokora i Republike Hrvatske.

3. U svome izvještaju rejting agencija Moody’s potvrđuje da Agrokor neće imati problema s likvidnosti sve do sredine 2018 g. Isto tako Moody’s potvrđuje da je dug 2016. g. povećan u odnosu na 2015. g. samo 2.5%, što je, kad se uzme u obzir inflacija, gotovo beznačajno povećanje.

4. Gijs de Reuver, izvršni direktor Houlihan Lokey (jedan od najvećih financijskih savjetnika na svijetu) u pismu Agrokor timu u trenutku medijskoga napada ne Agrokor piše: “..buka na tržištu nema osnove, budući da bi se bojazan trebala izolirati isključivo na dospijeće duga u ožujku 2018. g….. Međutim, od ključne je važnosti da Vi nastavite podržavati operativno poslovanje kompanije i zanemarite buku na tržištu.

5. Agrokor ima kontinuirani rast prodaje zaključno s prvim mjesecom 2017 g.

6. Možda će se netko sjetiti sjednice HBOR-a 20.12.2016. g. kada je M. Dalić podržala odobrenje kredita članicama grupe Agrokor od 50 milijuna EUR

Poštovani, kako bi se kompanija Agrokor nakon ovoga poslovnog-financijskog činjeničnog stanja ( izvještaja Moody’s, Houlihan Lokey-a, 10 najvećih svjetskih banaka, rasta prodaje, stabilnog iznosa duga kroz duže razdoblje, reprograma kratkoročnoga duga, nedospijeće duga do 2018. godine, pa i odluka većeg broja ministara Vlade RH, stručnih službi HBOR-a o davanju kredita Agrokoru) mogla naći u nekim izvanrednim poslovnim problemima?

Pa kazao bih još nešto, ministar Z. Marić (koji je bio suzdržan oko rasprave o kreditu grupi Agrokor) budući da je jedno vrijeme radio u Agrokoru, imao je moralnu, ali i zakonsku obvezu ukazati najprije Vladi RH čiji je član, a onda i hrvatskoj javnosti, ako je imao saznanja, da poslovanje Agrokora predstavlja opasnost za gospodarstvo RH. U stvari ako se sjećate da je na početku napada s čuđenjem rekao da je Agrokor dobra kompanija?

Imamo dokaze da je Agrokor imao redovno poslovno-financijsko stanje sve do veljače 2017. g. kada su nas napali Plenković i njegovi ortaci. Tek tada počinje lagani pad prodaje, koji se pojačava zajedno s intenzitetom napada na Agrokor. I tek krajem 3. mj. 2017. g. počele su se javljati poteškoće, koje nisu imale nikakve veze s poslovanjem kompanije, već napadom “zločinačke organizacije” i podrškom politike neprijateljskom preuzimanju Agrokora.

Kada se pogledaju medijske objave iz toga razdoblja, koje je kreirala “zločinačka organizacija, onda ćete primijetiti da se paralelno s napadima na Agrokor napada i mene lažnim vijestima. Evo par primjera:

1. Internacionalni portal “DEBTWIRE” objavio je informacije neimenovanih Agrokorovih vjerovnika koje kažu da Todorićeva kompanija ima obaveza prema državi za PDV u visini oko 6 milijardi KN koje nisu plaćene. Ovu lažnu informaciju su, bez provjere, prenijeli svi RH mediji.

2. Jedna druga objava lansirala je informaciju da sam ja 12 milijardi kuna poslao na neke otoke itd.

Na ove monstruozne, lažne optužbe, ljudi su logično reagirali, najvažniji poslovni partneri su me nazvali i pitali “Ivica, budući da te Vlada RH napada, što oni znaju, a da mi ne znamo?”

Taj kaos koji su sami kreirali omogućio je “zločinačkoj organizaciji” da neprijateljski preuzme i opljačka Agrokor, ustvari sve dionike Agrokora, a u konačnosti i Republiku Hrvatsku!

Poštovani, Agrokor je neprijateljski preuzet u kaosu i na osnovi LAŽNIH VIJESTI o meni i Agrokoru!

POVEZANI ČLANCI

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI


SOCIAL

 

 

 

RSS