Novi skandal u Agrokoru

Feb 12, 2018

Odmah nakon preuzimanja Agrokora, premijer Plenković nas je uvjeravao da se uspostavilo novo povjerenje prema Agrokoru, «da banke čekaju u redu da daju Agrokoru nove povoljne kredite».

A pogledajte na što je to u konačnosti spalo? Pljačka Agrokora.

Izvanredni povjerenik Ante Ramljak je u ime Agrokora zaključio ugovor sa Knightheadom na milijardu i 60 milijuna eura kredita. Prilikom transakcije plaćanja protivno svrsi roll up kredita Agrokor je kupio bondove i odmah vratio 530 milijuna eura Knightheadu. Roll up kredit je bio osiguran garancijama najvrijednijih Agrokorovih tvrtki i to upisom založnog prava na Madison Pacific ltd. trust u Hong Kongu.

Premijer Plenković, potpredsjednica Dalić, izvanredni povjerenik Ramljak, Knighthead i AlixPartners nas uvjeravaju da nagodba ide u dobrom smjeru i da će uskoro biti uspješno okončana.

Ako nagodba ide u dobrom smjeru, zbog čega se rade skandalozne stvari?

I zbog toga postavljam pitanje premijeru Plenkovića zbog čega je onda prije nekoliko dana izdana garancija Tiska d.d. Madison trustu iz Hong Konga za roll up kredit?

Stvarno je ključno pitanje zbog čega u ovom trenutku Knighthead dalje inzistira na garancijama? Očito želi oteti sve što vrijedi u Agrokoru. Naime, 50 posto kredita odmah je vraćeno pa nije bilo nikakve potrebe za dodatnim garancijama, a osim toga Tisak nikada ranije nije davao garancije Agrokoru.

Da bi Nadzorni odbor donio odluku o garanciji, grupa Agrokor je morala isplatiti sve stare dugove Batu da bi on glasao za garanciju, a radilo se o iznosu od 15 milijuna eura. Pogodovanje jednom vjerovniku nauštrb ostalih vjerovnika je kazneno djelo.

A drugo pitanje bi bilo zbog čega niti jedan valjani ugovor koji je podloga za nagodbu, izvanredna uprava nije do sada prezentirala osim Sažetka plana održivosti za Agrokor, dokumenta koji se zapravo bavi likvidacijom Agrokora.

Ovo sve ukazuje da izvanredna uprava vodi proces u smjeru da se nagodba niti ne dogodi. Znajući da se nagodba neće dogoditi, Knighthead u međuvremenu nastoji pribaviti svu vrijednu imovinu Agrokora koja mu je još dostupna.

S obzirom da o svim tim transakcijama i procesima u Agrokoru i oko Agrokora ovisi sudbina stotina tisuća građana i veliki dio ekonomije, a s time se dovodi u pitanje nacionalna sigurnost i normalno funkcioniranje država, znači da je stanje krajnje alarmantno.

Kako očigledno sud nema gotovo nikakvih ingerencija po Lexu, a očito je i premijer ograničen u odlučivanju i postupanju (je li on samo lutak na koncu Škegre i Knightheada?), neće nam valjda vojska morati uvoditi red u funkcioniranje sustava?

Kada bi u Agrokor konačno došla bilo kakva kontrola utvrdila bi da je izvanredna uprava leglo kriminala.


POVEZANI ČLANCI

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI


SOCIAL

 

 

 

RSS