NEZAKONITOSTI U NAGODBI: NEPOSTOJEĆA IZVJEŠĆA I NEPOSTOJEĆA JAMSTVA

Jun 25, 2018

Prijedlogom nagodbe pokušavaju se progurati dvije protuzakonite stvari:

a) prikazati društva u koncernu Agrokor insolventnima provođenjem jamstava koja su nenaplativa po hrvatskom pravu;

b) iskoristiti takvu konstrukciju da se ošteti Agrokor i dionici Agrokora.

Jamstva koja privilegiraju određene članove Privremenog vjerovničkog vijeća ne mogu se provesti po hrvatskom pravu na način kako to Izvanredna Uprava očajnički pokušava. Ovo je razvidno iz stotinu razloga, pa i iz činjenice da dan danas, unatoč najvećim pritiscima, Plenkovićevim kabinetskim sastancima, medijima, prijetnjama, NEMAMO INDIVIDUALNA FINANCIJSKA IZVJEŠĆA ZA AGROKOROVE KOMPANIJE za 2017. godinu. Uprave ovih tvrtki znaju što je kazneno djelo. Gdje su onda ta jamstva u obavezama poduzeća? Nema ih. Izvanredna Uprava i Privremena nelegitimna skupina koja pokušava nezakonito zastupati vlastite interese na štetu drugih vjerovnika zasniva Prijedlog nagodbe na krađi (umišljajno nezakonito stjecanje imovine).
Izvanredna Uprava ne može bez nezakonitog provođenja jamstava prikazati Agrokor koncern kao insolventan. To im je način na koji zadiru u temeljni kapital društava i imovinu koja je odvojena od vlasništva temeljem osnovnih postulata korporacijskog prava. Ovo je sve protuzakonito i nedozvoljeno Zakonom o trgovačkim društvima (na koji se Tin Dolički tako često poziva u ovom procesu).

Kako može Sud provesti ovakvu nezakonitost? Sud nema revidirana izvješća individualnih poduzeća. Kako može provesti bilo što što ne postoji kao obaveza pojedinačnog društva? Ne postoji čak ni jedan papir koji pokazuje ove obaveze na bilanci! Nema ih jer pojedinačne uprave koje moraju raditi u interesu svojih društava ne mogu provesti takvu nezakonitost. Postoji jasna uputa najstručnijih institucija ove države koje kažu da ova jamstva vrijede 0. Nula.
Izvanredna uprava s druge strane radi u potpunom interesu roll-up kreditora, te pojedinih članova Privremenog vjerovničkog vijeća koji su isključivo osigurani ništavim jamstvima. To je uostalom i razlog zašto na javnoj burzi Agrokorove obveznice ne vrijede ništa - jer sredstvo njihovog osiguranja ne vrijedi ništa također. Ova Izvanredna uprave, uz isključive političke razloge premijera Plenkovića, te kaznenopravne razloge grupe BORG, ima još i jasan takozvani moralni hazard - jer im je nagrada osigurana samo ako postignu "Nagodbu" - a ne ako im mandat prestane. Sve ovo vodi u jedan pravni pakao i jednu financijsku katastrofu za Hrvatsku.

Na kraju, još jedan paradoks je da konsolidirana financijska izvješća ne postoje za Agrokor d.d. po hrvatskim propisima! Ona postoje samo u engleskoj verziji koja su nevažeća po hrvatskom pravu te su još i nepotpisana! Ovo je velika manipulacija Izvanredne Uprave koja makinacijama pokušava prikazati dug Agrokora većim nego što jeste, kroz niz metoda o kojima ćemo pisati u narednim danima. Dakle, Sudu se nudi samo dokument na engleskom jeziku kojega se nije usudio niti jedan hrvatski revizor potpisati (zašto ga ne potpiše gospodin Gašparac koji je tako blizak s Izvanrednom Upravom?). To englesko izvješće je sačinjeno čak i na "likvidacijskoj" bazi kako bi još više pokušali otpisati vrijednost Agrokora pred podjelu plijena!


POVEZANI ČLANCI

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI


SOCIAL

 

 

 

RSS