MREŽA II

Jul 21, 2018

Poštovani čitatelji,

uskoro će godina dana kako pišem na blogu, iznosim činjenice i dokaze o udruženom zločinačkom poduhvatu kojem je cilj preuzimanje najjače regionalne kompanije Agrokor grupe. U tom periodu najmanje sam pisao i govorio o samoj kompaniji i tekućem poslovanju. Sve iz razloga kako ne bih štetio Agrokoru.

Iako su Plenković i njegova Izvanredna uprava zatekli menadžment svjetske razine u društvima u sklopu Agrokor grupe, nakon prvih izjava izvanredne uprave, a onda i viđenog, izrazio sam zabrinutost o konačnim poslovnim rezultatima. U zadnje vrijeme sam o tome dao nekoliko informacija, ali sada samo želim ponoviti sljedeće :

Vidim da cijelokupno poslovanje Agrokora ide u lošem smjeru, očekivao sam kao rezultat toga jako loše rezultate, ali ovakvo razarajuće djelovanje prema kompaniji zaista nisam mogao predvidjeti. O tome ću pisati jednom drugom prilikom, međutim, to da je napravljena neprocjenjiva poslovna i financijska šteta Agrokoru i Hrvatskoj, nažalost, danas je neosporno!

Ono o čemu također nisam do sada pisao previše, su SVE interesne skupine (nekoliko manjih uz Borg) koje su se okupile kako bi otele Agrokor zbog svoje osobne koristi, a koje HDZ preko Plenkovića sponzorira. O tome sam do sada javno iznosio relativno malo činjenica, sve zato što je dio sudionika tih događaja i radnji prijavljen DORH-u, nisam htio stvarati javni pritisak, uvjeren kako će na temelju svih priloženih dokaza nadležne državne službe same doći do pune istine!   

Danas sam uvjeren da su službe dobile dovoljno dokumenata i činjenica koje im nepobitno dokazuju tko je i na koji način organizirao i isplanirao otimanje Agrokor grupe. Martina Dalić i ostali članovi skupina ostavili su iza sebe sms-ove, mailove, kao i tonu druge, za njih inkriminirajće dokumentacije, dokaza kojima su njihova kriminalna djela u jednoj Pravnoj državi zaista jednostavno dokaziva. Pogotovo kada ćemo pozvati i brojne svjedoke kako bi se dobile što egzaktnije informacije i baš svi detalji.  

Očito je da su od prvog trenutka Plenković, Božinović, Dalić vrlo preciznim planom radili svoj dio posla i lažima izlobirali podršku nacionalnoga vijeća HDZ-a za sve ono što su činili, odnosno što će činiti protuzakonito. Očito se u Hrvatskoj svi skrivaju iza određene odluke (Lexa) koja je apsolutno protiv hrvatskih nacionalnih interesa. Da je odluka po Hrvatsku i njene interese pogubna vidi se već danas, a svakim novim danom ćemo samo dobivati nove potvrde.

Današnjim blogom upravo želim osvježiti neke od tema koje se ne smiju izgurati pod tepih:

U nekoliko navrata sam izjavio kako pripreme za rušenje Agrokora započinju mnogo prije tog 25.02.2017. g. kada sam imao tajni sastanak s Plenkovićem i društvom. Nekoliko puta sam napisao da su snažne aktivnosti vezane uz rušenja Agrokora započele krajem ljeta 2016. g., dok je sama inicijativa za rušenje glavne regionalne kompanije osmišljena krajem 2015. g. Pokrenuli su je članovi investicijske banke CAIB Austria, sa mentorima i pokroviteljima. Danas jasno vidimo kako se djelovanje baš te grupe proteže kroz cijelo vrijeme "procesa" Agrokor.

Antu Ramljaka sam vezano uz neke manje poslove prvi puta sreo prije 10ak godina, i možda dva puta nakon toga. Pred događaje vezane uz Agrokor, interesantno, Antu Ramljaka sretnem u Krašu. Koliko sam tada razumio, bio je vanjski savjetnik. Važno za primijetiti (i zabilježiti) jer je upravo prokurist Kraša, Marica Vidaković, također vrlo aktivno sudjelovala u rušenju Agrokora. S retrospektivom, prvi puta sam to primijetio na sastanku dobavljača Agrokora i menadžmenta na čelu sa mnom, 27.03.2017.g, gdje su svi najveći dobavljači, njih 40 dali bezrezervnu podršku kompaniji (prema vlastitom nahođenju, nitko ih nije zvao ili prisilio kako da se izjasne, kao što to sada rade Vidaković i ekipa), jedino je Marica Vidaković već tada nešto mumljala i muljala.    

Pa kuda je to došlo Hrvatsko gospodarstvo kada je Hrvatskoj Vladi i Plenkoviću partner jedna Marica Vidaković, koja po drugoj strani priča da“ Vlada radi kako ona kaže“, stvarno nije čudo da smo na dnu dna. U svemu osim u sportu, za koji je btw godišnji proračun manji od naknada savjetnicima u Izv. upravi.

Vidaković je, da, bila vrlo aktivna u rušenja Agrokora, još od samih početaka makinacija, javnim porukama - ako ne potpišemo pristupanje (sada je jasno kriminalnom) zakonu, da će pred Agrokor dovesti desetke tisuća ljudi, nešto što je onda imalo veliki odjek u medijima. U isto to vrijeme, Ante Ramljak je sa svojom BORG GRUPOM aktivno radio na sprovođenju dogovorenog kriminalnog plana. Zašto je Ramljak baš u to vrijeme bio savjetnik u Krašu? Koji je bio obujam njegovog posla? Kako se to sve jedno s drugim tako prikladno uvezalo i kako i zašto cijelo vrijeme, javno, Marica Vidaković čuva leđa tim grupama??  Postaje sve jasnije kako je baš ona jedan od glavnih sudionika u procesu otimačine Agrokora, jedna od prvih do Plenkovića.

Što se tiče grupe iz CAIB-a, Agrokoru se priključio (kod mene se lobiralo) jedan od njihovih članova, čini mi se početkom 2016.g. Vlado Bošnjak. Radio je u odjelu strategije i financija gdje mu je pretpostavljeni bio Ivan Crnjac, isto kolega iz CAIB-a. 

Prvi izvanredni povjerenik, Ante Ramljak iz CAIB-a, drugi izvanredni povjerenik – Peruško fikus, pod direktnom ingerencijom grupe iz CAIB-a. Agrokoru se malo kasnije (nažalost) priključio još jedan njihov član, Irena Weber. Možda će se netko sjetiti mojih blogova u kojima sam pisao da Plenković, Dalić, Wagner ne smiju nikoga pustiti u Agrokor da vidi papire. Pogotovo aktualno u vremenu kada se donijela odluka da se Ramljak smjeni. Nije se gledalo da dođe netko tko zna, nego netko tko će postupati kako Dalić kaže: „da pošaljemo nekog tko će uistinu uništiti dokaze, a ne otkrivati afere“. (iz sms-ova čiju autentičnost još istražujemo ali postaje jasno da su autentični).

Osobno Vladu Bošnjaka nisam poznavao, ali kako sam često dolazio u odjel strategije, a i sam dao naloge da se dio pomno određenih kompanija dezinvestira, za što je on dobio nadležnost, dovoljno sam ga upoznao i evo što mogu kazati:  Kako je Agrokor nakon prolongiranja svojih obaveza imao odličnu poslovnu i financijsku poziciju, odlučili smo dezinvestirati neke naše businesse kako bi prikupili sredstva i usmjerili ih prema dobavljačma. Vlado Bošnjak je vodio taj proces i ja sam znao vrlo često pitati kako to ide, međutim nakon nekog vremena sam shvatio kako se projekt vodi na način da se proces ne završi do kraja. Danas mogu sa sigurnošću kazati da je taj proces namjerno vođen tako da se ne završi.

Vlado Bošnjak je (sada je kristalno jasno) bio doušnik, krtica u Agrokoru ekipi iz CAIB-a, BORG GRUPI i ostalim interesnim skupina. Vlado Bošnjak je, kao što sam već pisao, 03.12.2016.g. na jednom druženju Agrokorovih menadžera, javno prijetio nekim kolegama, u nekoliko navrata ponavljajući: „Veselite se vi veselite, nećete dugo“.  

Molim Vas obratite pažnju, 03.12.2016.g. Vlado Bošnjak kao osoba koja je imala pristup svim Agrokorovim investitorima i informacije o cijelom vanjskom financijskom tržištu kompanije, kao i o eventualno slabijim točkama, odigrao je sa svojim pomagačima značajnu negativnu, kriminalnu ulogu u rušenju Agrokora. Zašto su mimo menadžmenta kontaktirali samo Moody's i davali iskrivljena, lažna izvješća o Agrokoru, a npr. cijelo vrijeme glavna rejting agencija S&P nije napisala ni jednu jedinu riječ. Kakvu su tu ulogu odigrali članovi Borg GRUPE, Alix partnersa, Knightheada i ostali? Vidimo danas da se dezinformacijama i za poprilično mali fee može kupit rating ocjena (Moodysu je tada i tako trebalo svježeg kapitala kad su taman dobili kaznu od 900 mil$ za lažne ratinge).

U to vrijeme, Crnjac i Bošnjak su radili nešto intenzivnije na nekim projektima s VTB bankom koja je također imala jednu od važnih uloga u rušenju Agrokor grupe.

Interesantno je napomenuti: 

1) da je 10.02.2017g. ambasador Ruske Federacije, gospodin Anvar Azimov, dao izjavu vezano uz Agrokor, temi o kojoj je bio u potpunosti informiran, znao je što i kako treba kazati? Isto tako, novinar koji ga je pitao je bio brifiran što ga treba pitati. 

2)  U intervjuu američke ambasadorice, Juliet Valls Noyes, zahvaljuje se VTB banci na odličnoj suradnji vezano uz slučaj Agrokor.

3)  Jedan od djelatnika VTB banke, 29.03.2017. dao je medijima izjavu kako Agrokor već duže vrijeme falsificira dokumentaciju nakon čega je bio ogroman pad vrijednosti dionica na burzi. (što je naravno monstruozna laž i to ćemo dokazati)

4) U Agrokoru tada due diligence radi odvjetnik Boris Šavorić, u tom trenutku odvjetnik VTB banke. Nedugo nakon toga taj isti čovjek piše zakon - Lex (vrišteći sukob interesa i protivno svim pravnim praksama).

5) Darežljivi Ramljak baš VTB banci daje značajnu ulogu u nelegalnom privremenom vjerovničkom vijeću Agrokora.

6) VTB banka cijelo vrijeme aktivno djeluje u rušenju Agrokora.

Mislim da je dobro da još nešto kažem o našim savjetnicima. Član uprave Agrokora, gosp. Crnjac predlagao mi je uzastopno nekoliko puta da se Houlihan Lokey angažira vezano uz redovito  financijsko restrukturiranje Agrokora. Na kraju sam pristao, a Ivan Crnjac je dogovorio sastanak s predstavnikom Houlihan grupe, gosp. Gijs de Reuverom (Nizozemska).                                                                              

Sastanak je održan u Zürichu, na aerodromu, gdje sam ja potpisao mandat o savjetovanju za financijsko restrukturiranje Agrokora. Houlihan je nama poslije predložio kompaniju Kirkland& Eilis za pravno savjetovanje, što smo i prihvatili. Uvodno smo održali sastanak s timovima savjetnika u Londonu, jedan ili dva puta, gdje se sa sigurnošću sjećam da nisam bio zadovoljan tim sastancima, imali su puno informacija i čudne prijedloge. Sjećam se isto tako, nakon jednog tog sastanka, kad smo se vratili u Zagreb, na aerodromu smo primijetili avion Emila Tedeschia koji se upravo vratio s iste destinacije, moji suradnici su ga nazvali, bio je dosta nemiran, uzbuđen, kad je saznao da smo mi bili na istom mjestu.

Houlihan i Kirkland su zajedno sa timom Agrokora (nadam se da ne paralelno i sa Borg Grupom) izradili projekt „ Aisle“ koji je i dan danas ostao jedini dokument koji ima nekakve veze sa samim restrukturiranjem kompanije i kojeg je sada u potpunosti preuzela, tj. prepisala od riječi do riječi izvanredna uprava, Knighthead i Hrvatska vlada. (bitno da je još njih 140 "savjetovalo" o restrukturiranju, da bi na kraju savjet bio -> da se PREPIŠE naš plan). Svima pred očima. Ostavili su i isti naziv.

Kako je izgledalo kada su nas interesne skupine počele javno napadati početkom 2017.g :

Odjednom, baš doslovno preko noći, angažirana je cijela mašinerija HDZ-a (inicijativa Plenkovića) koja je u svim elementima krenula stavljati pod svoju kontrolu procese u privatnoj, na burzi izlistanoj kompaniji Agrokor grupi. Krenuli su protiv nas degutantnim medijskim objavama, lažima i neistinama, iz pozicije vlasti nam oduzimali investitore, okomili se na Ivicu Todorića osobno i Agrokor svim raspoloživim sredstvima. Strašno su se bojali neuspjeha, zato su toliko jako udarili da je to bilo apsolutno prekomjerno i sada im to stvara problem.

Prijetili su u osobnim kontaktima, porukama, javno u svim vrstama medija, HDZ na svom predsjedništvu donio odluku kojom se, pazite, osuđuje Agrokor! Uz to naravno, predsjednik sabora Petrov pred Plenkovićem, Dalić i dr. na tajnom sastanku prijeti, javno prijeti i proziva me, podnio kaznenu prijavu protiv mene, a sjedio sa mnom na sastanku sa premijerom Hrvatske, koji pak je na takve stavove šutio, dakle odobravao ih! Prijeti naravno i vjerna desna ruka Plenkovića, Ministar unutarnjih poslova Božinović -> medijska izjava 05.04.2017.g. (War room za Agrokor radi punom parom). Prosto nemoguće.                                                                                                                                                               

Dalić je u nekoliko navrata prijetila, a posebno kada je došla u moj ured i tražila da Agrokor prepišem na neki SPV. Ali, pustimo mi Dalićku, ona nikad nije ništa značila i nikada neće značiti, pogledajte tu osobu jednom u oči, sve se tamo vidi, mala duša. Međutim, tu imate jednu strašnu činjenicu - nju je poslao predsjednik Vlade Hrvatske države, a iza njega stoji HDZ kao najveća parlamentarna stranka države članice EU.

Pitam ja Vas da li može biti STRAŠNIJA PRIJETNJA OD TOGA DA VAS PREMIJER DRŽAVE I NAJVEĆA STRANKA HDZ TRAŽE DA SVOJE VLASNIŠTVO PREBACITE NA NEKI SPV?.! Taj događaj dogodio se dana 16.03.2017.g. a Dalićka, kada je odlazila iz mog ureda, dva puta je ponovila prijeteču rečenicu - „ako ne napraviš što tražimo, biti će strašno“! Molio bih Vas da pogledate medijske objave nakon tog datuma. Sve se vidi iz aviona.             

Dakle, da, prijetili su meni, mojim suradnicima i obitelji, pojavio se tad i Ramljak, počeo i on prijetiti, čak i pred svjedocima, toliko su bili bahati da je gnjusno (no, kad znaš da ti premijer štiti tvoje kriminalne aktivnosti, krila narastu). Sve to se događa dok Borg paralelno piše Lex. Ozbiljna kriminalna operativa, to se mora priznati.

Ponavljam još jednom - od prve sekunde u sve je bio upućen premijer PM Vlade HR Plenković, MUP Božinović, MG Dalić, kao i guverner Vujčić koji je bio upoznat sa svim novčanim tokovima kompanije.

Što se tiče medijskih nastupa, bili su ok pripremljeni (tu Vidaković i danas igra važnu ulogu jer "zastupa interese" osjetljive skupine vjerovnika pa si dopusti javni nastup kao da je član Vlade, možda i je?) pravno savjetovani, o tome što moraju, smiju, ne smiju govoriti radi kasnijih sudskih procesa itd. Zato je interesantno primijetiti kako u nedogled slušamo iste rečenice koje izlaze iz usta Plenkovića, Dalić, Tedeschia, Ramljaka, Peruška, Vidaković, Weber, dok su Petrova i partnere iz MOSTA pustili da se lako javno kompromitiraju.

No unatoč treningu javnog nastupa Kristine Laco i Šavorićevim pravnim "savjetima" oko istih, danas su i sami svjesni da su napravili bezbroj direktno inkriminirajućih pogrešaka i da im neće uspjeti, Hrvatski narod je sve vidio i sve zna, a institucije Hrvatske države će im, na temelju ogromne količine dokaza, uvjeren sam, stati na kraj.           

      

POVEZANI ČLANCI

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI


SOCIAL

 

 

 

RSS