LEX AGROKOR OMOGUĆIO JE PLJAČKU MALIH DIONIČARA

Jan 07, 2018

Nakon što sam jučer iznio činjenice o tome kako je premijer Plenković svojim državničkim potezima oštetio domaće i strane investitore u Hrvatskoj i kakvi su rezultati njegove prve godine na vlasti, danas ću najzornije prikazati kako u urušavanju hrvatskog gospodarstva izravno sudjeluje čovjek koji ga je, eto, po dekretu gospodina Plenkovića, trebao spasiti od mene. Bez obzira što sam desetljećima gradio to isto gospodarstvo, stvarao mu i jačao preduvjete za ravnopravnu utakmicu s najjačom konkurencijom iz razvijenijih europskih i svjetskih ekonomija, što sam stvorio kompanije koje su mogle biti listane na svjetskim burzama, Ramljak ih je „spasio“ od nas koji smo ih izgradili i dali im krila. „Spasio“ je Ramljak i Zagrebačku burzu i Crobex, „spasio“ je institucionalne i male investitore, „spasio“ je i mirovine o kojima skrbe i mirovinski fondovi. „ Spasio“ ih je na način zbog kojeg bi u svakoj demokratskoj zemlji bio osuđen na dugogodišnju kaznu. I svoje je spasonosne ideje izrekao javno, pred kamerama.

Naime, prezentacija posebnog povjerenika Ante Ramljaka 20. prosinca nije samo skandalozna, protuzakonita i kriminalna, već je i sama po sebi dokaz toga kriminala jer je izrečena pred javnošću. Riječi čovjeka koji je pisao Lex Agrokor, a danas ga provodi, potvrđuju da je sve što su Vlada i svi Agrokorovi dionici dobili Lexom - isključivo pogodovanje osobnim interesima kroz sve vidljivija kriminalna djela. A Ramljak, koji bi trebao štititi Agrokorove vrijednosti, javno ih uništava.

„Nažalost, ulaganje u dionice i trgovanje na burzi vrlo je rizičan posao. Prema ovoj strukturi nagodbe, dioničari Leda i svih drugih kompanija iz sustava Agrokor, ovim gube u potpunosti vrijednost svojih dionica“ izjava je izvanrednog povjerenika Agrokora Ante Ramljaka zbog koje je većini malih dioničara pao mrak na oči. I gostujući u emisiji RTL Direkt u listopadu Ramljak je rekao još jednu „spasonosnu“ izjavu - 'Morat ćemo otpisati 70 posto dugova, a nagodba će uspjeti 100 posto'. Posljedica njegovih izjava je da su dionice Agrokor grupe pale na rekordno niske razine te su praktički obezvrijeđene a to je otvorilo prostor špekulantima koji su u kratkom roku na račun malih dioničara pet puta zaradili.

Za puno blaže prijestupe od ovoga, a ne za ovakvo neviđeno javno istupanje Ramljaka, epilog može biti samo sudska osuda. A takvih je primjera napretek. Tako je Sean Stewart, koji je radio u JPMorgan Chase & Co, a osudila ga je američka sutkinja Taylor nazvavši u presudi odavanje informacija „ nečuvenim“ . No, Hrvatska je zemlja u kojoj su požari „atraktivni i interesantni“, a za Ramljaka i njegove kriminalne radnje premijer kaže „ ne vjerujem da je to nešto tako dramatično“. Drugi primjer američkog biznismena Gupte, bivšeg partnera u McKinseyu, koji je također zbog trgovanja povlaštenim informacijama i manipulaciju tržištem kapitala osuđen je na kaznu zatvora. Trgovanje povlaštenim informacijama sankcionira se u svim zemljama svijeta jer je to izravna prijetnja stabilnosti svakoga gospodarstva. U Hrvatskoj to nije tako, u Hrvatskoj se samo donese Lex Plenković i interesne grupe javno čine što ih je volja. No, ne zadugo.


POVEZANI ČLANCI

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI


SOCIAL

 

 

 

RSS