KOMENTAR NA GOSTOVANJE GUVERNERA VUJČIĆ-a na TELEVIZIJI N1: ISTINA KAKO JE LEŠINARSKO-ORTAČKA SKUPINA DOGOVORILA ROLL-UP PRIJE DONOŠENJA LEX AGROKORA

Jan 14, 2019

Poštovani čitatelji,

u gostovanju na televiziji N1, dana 11.01.2019 , na pitanja vezana za lešinarski fond Knighthead i insajdersku trgovinu obveznicama, Boris Vujčić u nizu odgovora na pitanja otkriva nekoliko ključnih stvari. Iako se trudio da ispriča nesuvisle te nekad i kontradiktorne odgovore, prosto kao i svaki javni istup dužnosnika koji su se upleli u Aferu BORG i Knighthead, otkrio je neke nove detalje.

Istina koju sakrivaju tajni sastanci KNIGHTHEADA I VUJČIĆA jest ta da je Knighthead boravio u RH u ožujku 2017. isključivo kako bi pokušao osigurati (izlobirao i kod Vujčića), da se u Lex Agrokor unesenu izmjene o otkupu obveznica (mogućnost tzv. Roll-Up ugovora) i da dogovori sve detalje plana s BORG mafijom (a ne kako Vujčić sada mijenja priču i namjerno pokušava obmanuti javnost iako je već ranije sve priznao u priopćenju - https://www.ivicatodoric.hr/blog/novosti/boris-vujcic-priznao-da-vlada-nije-pisala-lex-agrokor) pa i kako bi dobio njihove garancije da će tzv. Roll-Up aranžman biti zaključen.

Prostim rječnikom – dogovorili su deal - lobiranjem, trgovinom utjecajem i tim dealom s Vujčićem, Knighthead je izborio unos konkretnih odredbi koje su mu bile potrebne u jedan zakon RH - Lex Agrokor. Ono što tada nisu mogli unijeti u zakon Lex Agrokor, dogovorili su da se regulira u „Roll-Up ugovoru“, koji postaje novi akt kojim će se Knightheadu i formalno predati upravljanje Agrokorom. Time je osigurana nepripadajuća imovinska korist, ogroman novac, koji će se sliti u džepove cijeloj zločinačkoj grupi na čelu s Plenkovićem.

Nadalje,

guverner Vujčić je dosta nespretno pojašnjavao ulogu Knightheada, a otkriva i to da je Knighthead uglavnom rezervirao, (zašto samo rezervirao?) odnosno osigurao kontrolu nad oko 40% obveznicama AG. Kada su Knightheadu Vujčić, Plenković i Dalić, odnosno BORG grupa, u Lex-u osigurali sklapanje Roll-up ugovora, Knighthead je naravno krenuo kupovati dodatan bitan broj obveznica Agrokora (što guverner Vujčić sam potvrđuje u svom intervjuu).

Dakle, tajnim dogovorom s BORG Grupom Knightheadu se omogućilo sklapanje Roll-up ugovora (javnosti poznat, kriminalni unos odredbe koji je realizirao Branimir Bricelj). Knighthead uglavnom kupuje obveznice u periodu nakon ovih zločinačkih dealova, dogovora s Vujčićem, Borgom i ortacima, što je klasičan, "textbook" primjer insajderske trgovine.

Pojasnit ću detaljno:

Vezano za sastanak s Knightheadom te ulogu HNB-a, guverner Vujčić je izjavio da je Knighthead: “jedan od mnogih fondova s kojim sam se vidio, s tim da je on u ovoj priči igrao mnogo značajniju ulogu”.

Što se tiče njihove pozicije u trenutku prvog sastanka, (nešto malo prije 28.03.2017.g. prema pisanju Martine Dalić) rekao je:

“oni su konsolidirali, prvi put kad sam se našao s njima, onda su rekli da konsolidiraju u tom trenutku već 40-ak plus posto vlasnika obveznica…”,

“a sljedeći put kad sam ih vidio već su bili konsolidatori 50% plus obveznica..”

Moj komentar:

Saznajemo da je Knighthead, prema riječima Vujčića samo “konsolidirao” vlasnike obveznica u iznosu oko 40% posto u vrijeme prvog sastanka s Vujčićem. Vujčić priznaje da je Knighthead samo “predstavljao” vlasnike, a mogao je (i vrlo vjerojatno i jest) imati ugovore s tim vlasnicima o otkupu istih.

Nadalje, Vujčić priznaje da je Knighthead do drugog sastanka, za koji je HNB priznao da se odigrao u svibnju, uvećao svoju “konsolidatorsku” ulogu te je kupovao obveznice ili ulazio u ugovore o pravu kupovine obveznica (opcije na obveznice). Zaključak je jasan, Knighthead je kupovao obveznice intenzivno, te realizirao prethodne dogovore o kupovini poslije tajnih sastanaka s BORG grupom.

Jasno je da je Knighthead čekao "nešto" da kupi preostale obveznice. Čekao je na neku “prednost” te podatak ili deal koji će moći provesti da bi zaradio. Napomenuo bih da je 24.03.2017. upravo Martina Dalić javno obznanila da se radi na zakonskom rješenju o Agrokoru. Knighthead je dakle, potpuno jasno, svjesno znao što traži – da se pod hitno zakonski osigura realizacija kriminalnoga Roll-up ugovora, ćime će Knighthead ostvari svoj cilj i omogućiti si ogromne profite, doduše kriminalnim radnjama!!

Upravo se to i dogodilo, u Zagrebu, tog ožujka 2017. godine jer je ključni cilj Knighthead-a (kao i njihovog savjetnika Romain-a Lanier-a iz PJT Partners-a koji je trčkarao okolo) bio taj - da se ostvari Roll-Up ugovor.

Pitao bi guvernera Vujčića zašto nije rekao istinu - da je Knighthead već u tom trenutku imao tadašnji nacrt Lex Agrokora?? Zašto je prešutio na televiziji kazati kome je sve “term sheet (ponuda)” za Roll-Up prezentiran? Zašto nije rekao da su Knighthead-ovi savjetnici imali direktan kontakt s članovima BORG Grupe i RANIJE!!

Vujčić javno izriče ključno priznanje - da je Knighthead kupio bitan dio obveznica u periodu nakon tajnih sastanaka.

Tek nakon što je na tajnim sastancima ispregovarao deal (DALIĆ JE U SVOME ISKAZU USKOK-u KAZALA: “……sastanci se odvijaju uz znanje predsjednika Vlade RH, njegovo odobravanje i kasnije izvještavanje “), a grupa BORG realizirala zahtjeve Knightheada koji su garantirali da će provesti zaključenje Roll-Up ugovora, i to na način da su u zakonu Lex Agrokoru izmjenom od 30.03.2017. u 3 ujutro omogućili da se sve provede prema želji Knightheada. Tada je protupravna zarada bila sigurna.

Naziv, formalno ime ovih protuzakonitih postupaka je - zlouporaba položaja i ovlasti, insajderska trgovina, trgovina utjecajem.

Dakle, poštovani čitatelji:

  • 24.03.2017 – Martina Dalić javno je objavila da se sprema Lex Agrokor
  • između 24.03.-28.03.2017. godine Boris Vujčić se sastaje s Knightheadom, a Knighthead u tom trenutku još nema obveznice koje će tek kasnije steći prema priznanju samog Vujčića
  • 28.03.2017. – Martina Dalić komunicirala mejlovima s Knightheadom i uputila ih na BORG Grupu
  • BORG Grupa se tajno sastaje Knightheadom u periodu do 30.03.2017. 
  • 30.03.2017. u 3 sata ujutro Branimir Bricelj iz BORG Grupe unosi izmjenu u Lex Agrokor i omogućava time tzv. Roll-Up, te ogromnu dobit Knightheadu kroz mogući otkup obveznica
  • 8.6.2017. Ante Ramljak iz BORG grupe, sada kao Izvanredni povjerenik Vlade RH zaključuje tzv. Roll-Up s Knightheadom od kojeg otkupljuje obveznice vrijedne 20 za 100 i predaje kontrolu nad cijelim Agrokorom

 

VUJČIĆ PRIZNAO DA VLADA NIJE AUTOR LEXA

[1] https://www.youtube.com/watch?v=cMchxl1TLLE

[2] https://www.ivicatodoric.hr/blog/novosti/krunski-dokazi-kriminala-borg-grupe-alixpartners-i-knightheada

[3] Martina Dalić knjiga, str. 140.  Martina Dalić u svojoj knjizi na strani 140 govori o tome da je upravo analitičar Knightheada kontaktirao nju preko Borisa Vujčića 28.03.2017. što znači da se mlađi analitičar Pieczonka našao sa Vujčićem, u privatnom okruženju kako je saznao N1, naravno bez vođenja zapisnika sastanka (veoma zgodno zar ne?), prije 28.03.2017. i to tek nakon što se saznalo da Vlada RH radi na intervenciji u glavnu regionalnu kompaniju Agrokor 

[4] https://www.youtube.com/watch?v=cMchxl1TLLE

[5] http://hr.n1info.com/Vijesti/a350692/Guverner-kaze-da-mu-je-Knighthead-objasnio-sto-je-to-roll-up.html

http://hr.n1info.com/Vijesti/a346921/HNB-potvrdio-Vujcic-s-predstavnicima-Knightheada-bio-dvaput.html

[6] https://net.hr/danas/hrvatska/martina-dalic-najava-zakona-o-sistemski-vaznim-tvrtkama/

[7] https://net.hr/danas/hrvatska/martina-dalic-najava-zakona-o-sistemski-vaznim-tvrtkama/



POVEZANI ČLANCI

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI


SOCIAL

 

 

 

RSS