KNIGHTHEAD KUPUJE OBVEZNICE AGROKORA NAKON ŠTO JE DOGOVOREN TEKST LEX AGROKORA

Jun 14, 2018

Dalić, Grupa Borg, Šavorić i Plenković kao kreator, već su za vrijeme pisanja Lex Agrokora planirali, očito sa lešinarskim fondom Knighthead, sklapanje ROLL-UP UGOVORA O KREDITU. Analizirajte, sve je potpuno jasno.

Ranije sam pisao kako je iz mailova Grupe BORG sasvim jasno vidljivo da su odredbe zakona koje su u prvom nacrtu pratile talijanski zakon o Parmalatu kasnije intervencijama Ante Ramljaka bitno izmjenjene. Isto tako javnosti je poznato kako se u to vrijeme Ramljak nalazio s lešinarskim fondom Knighthead, a poznavali su se i davno prije.

Te izmjene u odnosu na Parmalat Grupi Borg i njezinom upravitelju Plenkoviću bile su potrebne da se osigura pravni okvir za realizaciju pljačke u Agrokoru i nužne kako bi se Knightheadu otvorio prostor za otkup obveznica na kojima kasnije kroz Roll-up pribavlja ogromnu financijsku korist.

“Veliki” pisci Lex Agrokora su sve radili planski i sa preciznom namjerom, nisu kroz zakon implementirali nedvojbene odredbe o roll-up opciji, jer bi u tom slučaju morali poštivati međunarodni standard; a to je Chapter 11 u Sjedinjenim Američkim Državama koji propisuje da se roll-up iznimno može zaključiti samo uz odobrenje nadležnog suda nakon održanog raspravnog ročista. Razlog takvog zakonodavnog rješenja leži u činjenici da se roll-up aranžmanom, koji omogućava tretman starih tražbina kao novih u punom iznosu (iako ne vrijede toliko na tržištu), potencijalno stavlja ogroman teret na dužnika i da se remeti fer i ujednačen tretman vjerovnika.

Upravo se to dogodilo u slučaju Agrokor, i to s dozom, sada već bjelodane, korupcije. Dakle, namjernim izostavljanjem odredbi u Lex Agrokoru kojima bi se. sukladno međunarodnim standardima, propisala sudska kontrola zaključenja roll-up aranžmana omogućeno je o Izvanrednoj upravi sklapanje roll-up zaduženja s povlaštenim vjerovnicima a na štetu Agrokora i ostalih vjerovnika.

Pod utjecajem Knightheada i Ante Ramljaka, Lex Agrokor dobija sljedeće odredbe

Lex Agrokor se mijenja tako da osigura skrivenu, manipulativnu opciju otplate starih tražbina vlasnicima obveznica čime se potpuno izigrava čitav proces te omogućava da se obveznice koje su stečene za 10% nominalne cijene, naplate u 100%. Međutim, s obzirom da je to užasno sporno s aspekta jednakog tretmana vjerovnika dolazi do ubacivanja riječi “osim vezano uz zaduženja s prednosti namirenja”. Prevedeno, kroz zadnja vrata, bez kontrole suda, pokušava se osigurati da lešinarski fond može: 1) najprije zaključiti ugovor kojim svoju staru tražbinu pretvara u novu; i 2) iskoristiti ovaj položaj da se tražbina otkupi kao takva.

Dakle, već u pisanju Lex Agrokora se zna: 1) da će netko dati zajam s prednosti namirenja, i 2) da će baš taj htjeti da se otkupe njegova stara potraživanja.

Sve ovo naravno dobiva potpuno jasnu dimenziju korupcije i trgovanja povlaštenim informacijama kad se zna da je Knighthead tek nakon 30.03.2017. kupio najveći dio obveznica Agrokora. Dakle, kupio ih je poslije sastanka s Ramljakom, pa onda nakon ulaska u Privremeno vjerovničko vijeće i onda pred samo zaključenje roll-up kredita.

OVO JE DRŽAVNO SPONZORIRANA TRGOVINA INSAJDERSKIM INFORMACIJAMA.


POVEZANI ČLANCI

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI


SOCIAL

 

 

 

RSS