Kako se rade bilance?

Sep 26, 2017

Uprava Agrokora na osnovu svojih poslovnih politika sastavlja financijsko izvješće. Revizori daju mišljenje na financijsko izvješće. Mišljenje revizora mora biti stručno, objektivno i neovisno. Uprava svake kompanije ima svoje strategije i u skladu sa zakonom primjenjuje određene računovodstvene politike. Izbor računovodstvenog postupka temelji se na postavljenim poslovnim ciljevima kompanije.

Poslovna strategija i poslovni ciljevi Uprave pod mojim vodstvom bili su razvoj i investicije, a tom smo cilju prilagodili izbore računovodstvene politike.

Uprava pod vodstvom povjerenika ima neke druge strategije i ciljeve, pa se očito prilagođavaju i računovodstvene metodologije. Ako je promjena računovodstvenih politika značajna, onda bi to revizori morali u izvještajima iskazati. U tom slučaju iznimno je važno poštivati osnovna načela – prvenstveno načela opreznosti i razboritosti, po kojima se bilančne pozicije ne smiju niti potcjenjivati niti precjenjivati.

Izvješća koje bi trebao izdati koncern Agrokor za 2016. godinu izdaje nova uprava pod vodstvom povjerenika, znači ne revizori. Revizori će samo dati mišljenje. Upravo je nevjerojatno da ni revizija ni postojećea uprava nisu zvali na razgovor odgovorne osobe na koje se taj izvještaj odnosi.

Ako je istina što pišu mediji, onda je to očito dramatična promjena ciljeva i strategije kompanije iz čega proizlazi i prilagođavanje računovodstvenih politika. Ipak, ovdje želim ponoviti da izvješća za 2016. godinu kad sam ja vodio kompaniju izdaje i potpisuje Ante Ramljak.

A taj isti povjerenik nakon preuzimajna Agorkora 10. travnja 2017. govori da Agrokor mora nestati, Agrokor se mora razdjeliti, mora se rasprodati. Pitam se kakva je to poslovna politika i kakve će iz toga proizaći računovodstvene politike? Ovdje se radi o uništenju Agrokora kao velikog dijela hrvatske  industrije. Ovdje se radi o ogromnoj šteti za hrvatsku državu, a u konačnosti radi se o pljački.

U javnosti se očekuju financijska izvješća Agrokora a neki mediji unaprijed ih prezentiraju kao posljedicu nezakonitih radnji. 

Zbog svih ovih manipulacija želim upozoriti i jasno reći da tako enorman gubitak koji bi bio utvrđen financijskim izvješćima može biti samo rezultat primjene računovodstvenih tehnika umanjenja imovine od strane sadašnje uprave i revizora, a ne nikakvih manipulacija od strane bivše uprave. Milijarde koje se spominju najvećim djelom mogu se odnositi na otpis naših investicija, razvoj i širenje tržišta, širenje kompanije, umanjenje vrijednosti imovine. No, iza svakog tog otpisa stoji uloženi novac za koji se jako dobro zna gdje je, kada i u što uložen. To što se sada pod patronatom izvanredne uprave i faktičkim upravljanjem Knighthead fonda zloupotrebljavaju računovodstvene tehnike vrednovanja imovine ne čudi jer je njihov interes direktno suprotstavljen interesu kompanije. 

Činjenica da je, između ostalih, u obavljanju revizije financijskih izvješća Agrokora kao vanjski konzultant angažirana firma SAPIENTIA NOVA čija je direktorica Mirjana Marinković bivša zaposlenica CAIB-a u kojemu je bila voditeljica odjela financija, dodatno govori u prilog povezanosti interesne skupine i sukoba interesa onih koji bi navodno trebali dati neovisno mišljenje.

POVEZANI ČLANCI

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI


SOCIAL

 

 

 

RSS