IZVANREDNA UPRAVA AGROKORA PREVARILA INVESTITORE ZA 7 MILIJARDI KUNA U ODNOSU NA PLAN ZA 2018.g

Jan 12, 2019

Posljednjih dana napisao sam tri bloga na istu temu.

Budući da danas čitamo kako izvandredna uprava Agrokora, odnosno Plenković, ponovo pokušavaju netočnim informacijama javnosti plasirati krivu sliku Agrokora, slobodan sam još jednom iznijeti činjenice, jer to smatram svojom obavezom.

Poštovani čitatelji,

i jučerašnja prezentacija izvanredne Uprave Agrokora potvrđuje upravo one procjene koje sam iznosio u proteklom razdoblju, a evo kako to izgleda:

Izvanredna Uprava prezentirala je stanje društava Agrokor grupe unutar izvještajnog razdoblja.


Iz izvještaja jasno proizlazi da je ukupni nekonsolidirani prihod u izvještajnom razdoblju bio oko 21.410 milijardi kuna.

Kada će se tome dodati prihod iz 12 mjeseca, i onda kada se sve to konsolidira dobiti ćemo ukupan prihod od oko 20 milijardi kuna za 2018.god.  Upravo takav prihod sam procijenio još prije godinu dana. Upozoravao sam i onda da dio tog prihoda dolazi sa tržišta Bosne i Hercegovine i Srbije .

Isto tako, realizirani prihod za 2018.god. odstupa minus 7 milijardi kuna u odnosu na takozvani "Sažeti plan održivosti za Agrokor" od 30.10.2017.god. PREMA KOJEM JE IZGLASANA NAGODBA.

U konačnosti to izgleda ovako :

Iz prezentiranih pokazatelja jasno se vidi da je ukupni konsolidirani prihod Agrokora d.d. bez Mercatora u 2016.g iznosio 30 milijardi KN, a da će 2018.g. iznositi oko 20 milijardi KN s time da u Republici Hrvatskoj samo oko 16.5 milijardi KN.

Poslovnom politikom kojom se vodila izvanredna uprava Agrokora od 10.04.2017.godine do danas, najvećim dijelom planski, a dijelom totalnim neznanjem uspjeli su izgubiti 10 milijardi kuna ukupnog prihoda u Agrokoru, a u isto vrijeme 7 milijardi kn u odnosu na svoj plan (u istom period Mercator nije izgubio niti 1 Eur prometa). Najvećim dijelom gubitci su nastali u poslovnoj grupi maloprodaja i veleprodaja. Izvanredna Uprava zajedno s Plenkovićevom mašinerijom laži pokušava ispričati priču o nekakvim uspjesima Agrokora i iskrivljavaju sliku kako bi prevarili investitore koji bi trebali refinancirati Roll-up. Oni koji danas upravljaju Agrokorom, ne znaju upravljati a kamoli razumjeti i blisku budućnost.

Danas ponavljam svoje UPOZORENJE:

  1. Konsolidirana vrijednost Agrokora ovisi o vrijednosti poslovne grupe maloprodaja i veleprodaja. Grupe maloprodaja i veleprodaja su nakon nacionalizacije Agrokora izgubile 25% prihoda, a pazite - nakon prelaska na zrcalno poduzeće izgubit će minimum još 15%, što će dovesti do potpunog obezvređivanja, ustvari - likvidacije kompanije (jednostavno rečeno Konzum će ili morati biti poklonjen kako se ne bi stvarali novi gubici, ili će morati pronaći nove nerealno velike investicije, koje se nikada neće vratiti).

  2. Katastrofalna situacija maloprodaje i veleprodaje dovodi do dramatičnog pada ukupne konsolidirane vrijednosti cijelog Agrokora

  3. IZ SVEGA NAVEDENOG VRLO JASNO PROIZLAZI ČINJENICA - DA INVESTITORI KOJI BI EVENTUALNO I REFINANCIRALI “ROLL-UP KREDIT” NIKADA NEĆE NAPLATITI UKUPAN IZNOS ULOŽENOG NOVCA

  4. Isto tako sve je jasnije da svi “tobože novi vlasnici” (uključujući i Ruske banke) osim simbolike, neće dobiti ništa.




POVEZANI ČLANCI

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI


SOCIAL

 

 

 

RSS