GLAVNI DRŽAVNI ODVJETNIK JELINIĆ BRANI NEOBRANJIVO! JAVNO OBJAVLJENI MAILOVI SU SAMO VRH SANTE LEDA

Oct 23, 2018

Poštovani čitatelji,

Glavni državni odvjetnik koji je započeo proces protiv Ivice Todorića i ostalih, Dinko Cvitan, nije prihvaćen od strane Andreja Plenkovića za nastavak mandata. Vjerojatno je Plenković imao za to razloga. 17. travnja 2018., saznalo se da je DORH dobio novog šefa.

Novi glavni državni odvjetnik, imenovan od strane administracije Andreja Plenkovića, postao je Dražen Jelinić, preuzeo je DORH 24. travnja 2018., a time i kontrolu nad istragama koje se vode, kao i istragu Agrokor. Vjerojatno je tražio poslušnika.

Ubrzo poslije javne informacije o imenovanju, šef DORH-a, Jelinić, komentirao je svoj odnos sa tadašnjom ravnateljicom USKOK-a, gospođom Laptoš. Jelinić je tada izjavio da mora vidjeti kako će “kliknuti” sa njom. Dražen Jelinić je, prije nego je izabran od sabora Andreja Plenkovića za šefa DORH-a, prethodnih desetak godina radio sa ravnateljicom USKOK-a, Laptoš.

Dan danas, nakon više mjeseci, i u jeku najvećih korupcijskih afera koje tresu Hrvatsku od BORG afere, Knighthead i AlixPartners djelovanja, SMS afere, niz afera izvlačenja novaca iz Agrokora od strane Atlantic grupe i drugih, USKOK nema ravnatelja, već samo v.d. ravnatelja.

9. svibnja 2018., portal Index.hr objavio je dokumentaciju koja se sastoji od mailova i dodataka tih mailovima. Ta objava podataka poznata je javnosti kao “Hotmail afera”. Danas se svi pitamo da li je moguće da je DORH imao neke od tih mailova i prije ovoga?

Međutim, protekom nekoliko mjeseci, imamo saznanja da je vrlo mali dio mailova objavljen, da je ovo samo bio vrh sante leda, i da postoje mailovi i dokumenti koji dokazuju teške protuzakonite radnje. Zašto se to sakriva i ne istražuje?

Nakon niza mailova koji su procurili putem portala Index.hr, DORH i glavni državni odvjetnik Dražen Jelinić su šutjeli i ništa nisu uradili dok politička stranka Živi Zid nije podnijela kaznenu prijavu krajem svibnja 2018. DORH i glavni odvjetnik su tako postupali vjerojatno u strahu da se afera dalje ne rasplamsa.

Nakon manje od mjesec dana od podnošenja kaznene prijave Živog Zida, 18. lipnja 2018., USKOK je, praktički preko noći, izvršio površne izvide i ispitivanja i donesen je zaključak o odbačaju prijave. Od tog trenutka, svi se pozivaju na zaključak USKOK-a i smatraju aferu vječno zatvorenom, pa i sam glavni državni odvjetnik Jelinić. Indikativno, jedna od zamjenica ravnateljice USKOK-a, ali bez potpisa same v.d. ravnateljice, odbacila je kaznene prijave s jednim sramnim podneskom.

Taj podnesak sadržao je neistine i izravne pravne gluposti o kojima sam čak i pisao na mom blogu (https://www.ivicatodoric.hr/blog/novosti/uskok-neistinama-stiti-plenkovica ). Čak je relevantna tužiteljica polovično čitala Lex Agrokor, te nije vidjela (ili namjerno preskočila) da je upravo uzročno posljedična veza između radnji BORG grupe i naknadnog njihovog angažmana u Agrokoru bila utkana u Lex Agrokor.

Međutim, danas 23. listopada 2018., vidimo i nove mailove i nove dokaze s teškim obilježjima protuzakonitosti. Što to govori o DORH-u, glavnim državnim odvjetnikom i njihovoj sposobnosti da se nosi s kriminalom? Da li se tu stvarno netko štiti? Da li je stvarno moguće da glavni državni odvjetnik Jelinić ne zna za čitav niz mailova koje javnost nije vidjela? To postaje opasno.

Krajem kolovoza 2018., u javnost su procurili transkripti – iskazi troje saslušanih od strane USKOK-a i na osnovu čijih izjava je kaznena prijava, podnijeta u svibnju, odbačena. To su Martina Dalić, Ante Ramljak i Zoran Besak, svi članovi Grupe BORG. U samim iskazima priznalo se da se radilo protuzakonito te da su ciljano i namjerno kršeni propisi.
20. listopada 2018., Dražen Jelinić nastupio je na televiziji N1 i dao intervju.

Prvo, kada je glavnoga državnoga odvjetnika, Dražena Jelinića, upitala od novinara N1 o tobožnjoj ”radnoj skupini” BORG on izjavljuje:

“Trebalo je razumjeti zašto je uopće do toga došlo, postoje li situacije u kojima se može oformiti radna skupina preko noći.”

Poštovani čitatelji, da nije tragično bilo bi smiješno, gospodin Jelinić bi već odavno morao znati istinu o aferi Agrokor! Ako to ne zna onda ga je strah jer ne smije znati. Čitav niz informacija je u javnome prostoru, samo treba zbrojiti, 2+2=4.

Mislim da u DORH-u ima stručnih ljudi da to odrade. Ako iz nekih razloga ne smijete, sad Vam javno govorim, svi elementi su na stolu kojima možete utvrditi činjenice o postojanju udruživanja u zločinačku organizaciju (više nitko ne može uništiti dokaze).

Ako Vam to nije dosta, imate i više od 20 svjedoka, koje kada pozovete, sve ćete saznati! Badava Vi, gospodine Jeliniću, Plenkovića i Borg Grupu branite (ispričavam se ako za to imate profesionalan razlog te sprovodite istragu), to je neobranjivo.

Kazat ću još jedan primjer iz izjave glavnog državnog odvjetnika, Dražena Jelinića: “Bio sam u radnim skupinama, znam koliko dugo vremena treba da takva skupina počne raditi, da izradi neki proizvod”.

Podsjećam da gđa. Dalić u iskazu USKOK-u kaže sljedeće:

“tijekom 23. veljače 2017. zamolila za dostavu podataka koji se tiču opsega zaduženja, strukture duga dobavljačima i visine mjeničnog duga, organizacijsku strukturu i slično. S druge strane pet članova radne skupine iskoristilo je dan 23. veljače da bi napravili prvu analitičku sliku stanja u TD Agrokor d.d., te su na večernjem sastanku prezentirali svoje mišljenje, tako da su kazali da prema podacima kojima raspolažu i znanjem iz područja financija mogu kazati da je Agrokor puno zaduženiji nego što je to vidljivo iz službenih financijskih izvješća, te su prezentirali dva moguća scenarija djelovanja “

Gospodine Jeliniću, Vi govorite da znadete koliko dugo treba da radne skupine počnu raditi, a ova Vaša, tobože “radna skupina”, za jedan dan zna sve o Agrokoru i donosi rješenja. Nije li to malo čudno? A vaši revizori koji rade na predmetu Agrokor trebaju mjesece samo za analizu?

Nije li vam malo čudno da “muljatori” koji nisu imali za platiti leasing auta, prijavljene plaće od par tisuća KN, pišu zakon RH, koji prolazi ministarstva, Vladu i Sabor bez ijedne bitne promjene. Vi ste vrhunski pravnik pa da morate napisati Lex imali bi posla, a oni muljatori i sitni kriminalci.

Nadalje, u situaciji kada su predsjednici obje političke vladajuće stranke (HDZ i MOST) dogovorili formiranje nezakonite grupe, što ih je spriječilo da istu ozvaniče jednim aktom Vlade RH? Imali su većinu i vlast. Zar nije to prvi pokazatelj skrivanja nečeg nedozvoljenog od samih institucija RH? Ako je bilo žurbe, što nisu formalizirali stvari za 3,5,7,10 dana? Što nisu napravili ugovore o zaštiti podataka? Angažmane? Što su zaobišli provjere državnih organa i zakon?

Drugo, poštovani gospodine Jeliniću Vi u svojoj izjavi na televiziji govorite:
“Treba razmotriti zašto je uopće do toga došlo…..”

Ono na što (malo i neprofesionalno i prejudicirajuće) aludirate nije točno! Najveći ekonomski stručnjaci su rekli da dogma koju propagira Plenković nije istina. Svakim danom se konstrukcije Plenkovića i njegovih grupa sve više ruše i uskoro će nestati, isplivat će zločinačka organizacija koju im je netko iz DORH-a pokušao pomoći legalizirati! A te grupe, organizacije koje je prigrlio Plenković sa šačicom državnih dužnosnika za rušiti Agrokor, imaju aktivnosti zabilježene na mailovima samo to se ne želi gledati, ili se ne smije.
Na kraju, želim poručiti par riječi o Agrokoru i poslovnoj i financijskoj poziciji istog prije napada raznih grupa:

AGROKOR JE OD NEPROCJENJIVE VRIJEDNOSTI ZA REPUBLIKU HRVATSKU! I upravo takav Agrokor, čijim se je dionicama prehrambene industrije u 5. mj.2017. g. trebalo trgovati na burzi u Londonu, gdje je samo taj dio prehrambene industrije Agrokora bio procijenjen na 2.5 milijardi EUR od strane najvećih investicijskih banaka na svijetu, baš takav Agrokor Plenković otima.

Time je Plenković zaustavio da se podigne značajno vrijednost čitavoga Agrokora, Hrvatske i regionalnih burzi, zaustavio je podizanje vrijednosti čitave imovine u Hrvatskoj. Agrokor bi tim svojim uspjehom omogućio da RH dobije investicijski rejting preko noći, jednom riječju, tim Agrokorovim uspjehom milijarde EUR-a bi se slile u Hrvatsku i osigurali građanima novu perspektivu.

Ali tada dolazi A. Plenković, prigrlio je sve one kojima Hrvatska nije interes, svim snagama ruši Agrokor zajedno sa njima! Ali ne samo Agrokor, radi redom poteze protiv interesa Republike Hrvatske i vodi nas na poziciju najnerazvijenije zemlje članice EU. Upozoravao sam da idemo na DNO i tu smo sada. Međutim, poslušajte me, Plenković i njegovo društvo PROBITI će i dno, odvesti će nas u mrak, naravno njega tada neće više biti, ali posljedice će biti stravične, iz kojih ćemo se desetljećima izvlačiti, mladost će nam iseliti.

Vezano na postupanje i izjave gospodina državnoga odvjetnika mogao bih još danima pisati, ali ću sada završiti ovaj blog, drugom prilikom nastavljam.

Poštovani čitatelji, vladavina prava se ne testira na lakim predmetima. Vladavina prava i učinkovitost iste se ne testira na predmetima gdje ne postoje politike i djelovanja političkih elita, tu je lako primijeniti istu. Vladavina prava se ne testira gdje je javnost indiferentna prema okrivljeniku.

Test vladavine prava i neovisnosti institucija leži u svim predmetima jednako, ali doživljava svoj najveći test i ispit u onim predmetima gdje je teško, gdje je pritisak javnosti u jednom ili drugom smjeru, gdje postoji politika i gdje je državni vrh umočio svoje prste.

Test vladavine prava i neovisnosti institucija leži u predmetima kada ruka koja postavlja, hrani, smjenjuje i postavljaj jeste ruka koja je izvršilac kaznenog djela. Tu je test pravne države koji ubrzo pokazuje razliku između poltrona s političkom ambicijom i uvježbanim marketinškim spinovima, i pravog neovisnog tužioca.



POVEZANI ČLANCI

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI


SOCIAL

 

 

 

RSS