DANAŠNJA ODLUKA USTAVNOG SUDA JE PLENKOVIĆEV KRAJ

May 08, 2018

Ovih dana (vjerojatno nakon što je izdogovaran finalni tekst odluke Ustavnoga suda ) u jednom hrvatskom mediju objavljen je komentar novinara, kao i izjava gospodina Vladimira Šeksa: Koliko god Martina Dalić sada požrtvovno želi prigrliti autorstvo nad Lex Agrokorom, sjetimo se da je Plenkovićev savjetnik Vladimir Šeks nedavno izjavio “ Da je sama ideja o pisanju ovakvog Lex Agrokora bila je upravo od Plenkovića”. Osobno cijenim gospodina Šeksa i njegovu informiranost, tako da će nam njegova izjava biti vrlo zanimljiva u kontekstu današnje odluke Ustavnoga suda, kao i za daljnje analize.

Ova odluka Ustavnoga suda je isključivo i jedino politička odluka! Ne samo da se sud nije uspio othrvati političkom pritisku, već nije smogao snage izaći iz okvira politike i utvrditi što je zapravo dobro za razvoj pravnoga sustava u državi.

Nakon obrazloženja presude predsjednika odluke Ustavnoga suda želim istaknuti sljedeće: prvo, predsjednik suda je rekao da su radili intenzivno i marljivo godinu dana, drugo, koliko se moglo razumjeti, odluci suda priloženo je samo jedno ekspertno mišljenje (na koje se Ustavni sud u odluci često poziva) dr. Biljane Kostadinov, treće, govorilo se i o nekoliko sudskih odluka, govorilo se o veličini i važnosti odluke.

Moj dojam je, slušajući obrazloženje odluke Ustavnoga suda, da je odluka prepisani odgovor Vlade. Potpuna podčinjenost onome što je politička želja. Danas su te političke želje dobile poslušnost većine Ustavnog suda. To je onda skandal, a ne odluka. Vladavina prava, zaštita pojedinca, zaštita osobnih ljudskih prava, u Hrvatskoj ostaju nepoznati pojmovi.

Mi smo, ustvari, zakonom Lex Agrokor dobili jedan strašan zakon i nitko neće moći pobjeći od političke odgovornosti. Hrvatska država, kada bi se realizirao plan Plenkovića i društva, platila bi, s Agrokorom , oko 4 milijarde eura. A 80% Agrokorove industrije bi nestalo. Ova odluka će ostati zabilježena kao sramotna točka u hrvatskom pravosuđu, i stoga ću je poslati na nekoliko svjetskih instituta i sveučilišta već ovih dana na stručno mišljenje.

Prava istina sadašnjega trenutka "slučaja" Agrokor je:

1. Totalna upletenost sa lešinarskim fondom Knighthead (Thomas Wagner ) i Ramljaka, Dalićke, a onda kasnije, početkom 2017god. i Plenkovića (u daljnjem tekstu „društvo“)

2. Danas , iz mnogih razloga o kojima sam već pisao i govorio , „ društvo“ kao i njegovi ciljevi i djelovanje je razotkriveno, mi smo im na tragu (nedostaju samo detalji).

3. Sada, da se spase, moraju sve za sobom spaliti. Treba im hitno nagodba i za to nema cijene. Vratiti ruske investitore, prijetiti, pritiskati koga god treba, kršiti zakone.

Danas je , zbog zaštite privatnih interesa pojedinaca u Vladi, jedan tužan dan.

Ovom odlukom Ustavnoga suda Hrvatska postaje teška pravna provincija.


POVEZANI ČLANCI

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI


SOCIAL

 

 

 

RSS