ANDREJ PLENKOVIĆ - PRVOOKRIVLJENI

Aug 24, 2018

A.Plenković 23.08.2018. g. na pitanje novinara, a vezano uz iskaz M. Dalić i drugih DORH-u po prijavi za slučaj Agrokor, a gdje je teško optužen kaže „za njega je Agrokor završena priča i da o tome nema više što kazati“.

Poštovani čitatelji, 22.08.2018. g. u kasno navečer jedna od hrvatskih televizija objavila je iskaze DORH-u M. Dalić i A. Ramljaka u kojima teško optužuju Plenkovića! A Plenković nema što kazati o tim optužbama???

Kriminal nikada nije i ne smije biti „passé“.    

DORH u svojoj izjavi vezano uz istragu koja se vodila povodom kaznene prijave izjavljuje kako se ispitivanje vodilo samo u okvirima konkretne prijave JEDNE POLITIČKE STRANKE! Za čitav niz teških krivičnih radnji koje je sam Plenković napravio (a i drugi) koje su prijavljene drugim prijavama i koje će biti predmet prijava, DORH NIJE u ovom predmetu vršio istrage, a niti takve istrage obustavio!

Evo vam  primijer kriminalnih radnji Plenkovića koji nisu bili u okvirima kaznene prijave, pa Vi procijenite da li je to kriminal ili ne.

 

Nakon dulje od 17 mjeseci, konačno danas znamo istinu, a to je da korupcija i zlouporaba u Hrvatskoj imaju svoje pravo i prvo lice –  samog predsjednika Hrvatske Vlade Andreja Plenkovića. Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković je razotkriven, optužen, politički i moralno rasturen. Vješto se skrivajući već dulje od godine dana iza svojih suradnika, pokušavao je javnosti predstaviti sliku o samom sebi kao jednog neupućenog i neinformiranog političara, koji je eto, nevina žrtva svojih prepredenih najbližih suradnika, koje je upravo on sam izabrao. Međutim, upravo je on sam, u stvari vođa svih zloupotreba, naredbodavac svih protupravnih radnji i osoba, koja je za manje od godinu dana urušio jedan od najznačajnijih gospodarskih sustava države, koji je građen teškim mukama kroz više desetljeća.  

Plenković je danas optužen, ne samo od mene, već je u prvom redu optužen od strane svojih najbližih suradnika, koje je gurnuo u močvarni glib političkog srama u nadi da spasi svoju bruxellesku karijeru. Međutim, on sam, je dio mnogo gore močvare najmutnije i najbezskrupuloznije korupcije i zlouporaba, koja destilirano, ali sigurno, izlazi na svijetlost dana. On je štoviše, upregnuo u te svoje nakane makinacijama, kadrovskim rošadama, uključio i sve najvažnije institucije zakonodavne i pravno političke strukture hrvatske države, stavljajući u upitnost integritet RH. 

Njegova karijera je danas gotova, u svakoj državi sa dozom poštovanja prava, demokratskih zasada, on postaje najgori premijer u povjesti Hrvatske, jer je svojim kriminalnim radnjama zaradio jednu optužnicu, a ne svoj dugo sanjani Bruxelles. Uspio je doći u relativno kratkom roku od obečavajućeg dečka iz Bruxelles do dokazanog javnog lažova i lidera protupravnosti sa jednom rukom u zagrljaju najgore korupcije, a drugom kojom ruši pravni sustav vrijednosti demokratske države, radi osobnog političkog spasa i nabujalog kriminalnog dossiera.   

Moram priznati da kad sam ga jednom prigodom pogledao u oči i kazao mu da imam dogovoren Standstill i da očekujem da imam podršku, a ne da država radi protiv Agrokora (tada se već javno saznalo za Lex Agrokor), kad mi je odgovorio da mogu računati na njega, gledajući me u oči, vidio sam u istom momentu oči osobe, ne čovjeka, koji ne zna šta je iskrenost, vjerodostojnost, odanost, poštenje.  Vidio sam u tom momentu Andreja Plenkovića, ponavljam osobu, ne čovjeka, koji je karijerni birokrata, politički kruhoborac, koji bi lagao i izdao čak i vlastitu obitelj i izdao svoj narod, što i čini, radi osobnog političkog zadovoljstva.  

Ipak, u tom momentu nisam vjerovao, da je on taj koji je naredio kriminalno otimanje Agrokora i ušao sa obje noge u najveći korupcijski skandal koji potresa jednu državu redovnu članicu Europske unije. O kakvom je to paradoksalnom krugu pravednosti sada riječ, kad su upravo Matina Dalić i Ante Ramljak u svom iskazu USKOK-u otkrili tko je u biti Plenković, i kao njegovi „jahači“ ga upotpunosti potopili. 

Ukazao bih na nekoliko ključnih stvari kojim danas, ovaj veleizdajnički premijer, treba završiti svoju političku, a početi svoju kazneno-pravnu karijeru i zašto je on najodgovorniji za krah pravne države i za vrhunac korupcije u hrvatskom društvu koja se dogodila, a i detaljima kako su Ante Ramljak i Martina Dalić upravo zajedno postali pokajnici, koji su pokazali kako je Agrokor kriminalno otet i uništen!:

 • LAŽI, PRIJEVARE I ODGOVORNOST ZA SVE: Andrej Plenković je lažov, koji je skrivao da je sam oformio BORG Grupu i predsjedavao sastancima iste. On je već u samim začetcima afere Agrokor bezočno lagao: Hrvatski Sabor, hrvatski narod, najširu svjetsku javnost, struku, sve do istražnih organe države RH...apsolutno sve. Plenković je izjavio da nije znao sve detalje Hotmail afere, da nije bio upućen, da su stvari mogle dešavati transparentnije, da je moglo drugačije... i tako dalje i tako dalje, pokušavajući ublažiti svoju krivnju i svoju odgovornost za istu. Danas je razvidno, prema riječima, ne mene, već onih njegovih suučesnika u kriminalnim radnjama, Ante Ramljaka i Martine Dalić, da je upravo Andrej Plenković, taj koji je naredio formiranje BORG grupe, predstavljao se, da je „oformio tim“, zakazivao sastanake, dodjelio potpunu vlast jednoj privatnoj skupini lažnih eksperata da unište glavnu privatnu kompaniju. On je odgovoran za sve nedosljednosti, netransparentnosti, izvaninstitucionalno djelovanje u tom katastrofalnom procesu i njegovim posljedicama. On je predsjedavao nizom sastanaka grupe BORG, po riječima Ramljaka bio „najprisutniji“ [i], a po riječima Martine Dalić, svi sastanci “odvijaju se uz znanje predsjednika Vlade RH, njegovo odobrenje i kasnije izvještavanje".[ii]
 • OTIMANJE AGROKORA 24. Veljače 2017.: Premijer HV Andrej Plenković sastaje se sa BORG grupom 24. veljače 2017. odlučuje da se treba „intervenirati“ u Agorkor i time je faktički Agrokor već oduzet prije bilo kakve navodne molbe za pomoć, a odluku je donjela mala privatna grupa zlikovaca, sakrivenih izvan očiju institucija, sa osobnim i partikularnim interesima u tome. Ovo je ključan momenat gdje sve teze padaju u vodu, da su navodno došli „pomoći“ Agokroru, jer je to neki Ivica Todorić molio.To je sada potpuno jasno, da su to apsolutno lažne teze! Dakle, dva dana prije sastanka sa mnom, dana 26. veljače 2017., neka privatna grupa kvazi-eksperata koji su se našli po dogovoru Andreja Plenkovića i Bože Petrova zajedno su doneli odluku. Sve kasnije je najobičnija zločinačka realizacija, a ovo je zločinački plan. Znači nikakva dalja dokumentacija, nikakve molbe Ivice Todorića...sve im pada u vodu, sve je jedna besramna i ogromna laž. Od tog 24.02.2017. pa nadalje, kroz niz radnji, ova zločinačka grupa pod vodstvom Andreja Plenkovića tretira Agrokor kao svoj.
 • POLITIČKO-KORUPCIJSKA SABOTAŽA:  Andrej Plenković je „odobravao“, „znao za“ i bio „izjveštavan“ o svim sastancima s partnerima Agrokora koji su za cilj imali SABOTAŽU i protupravno djelovanje protiv Agrokora i Ivice Todorića. BORG Grupa, članovi iste, i Martina Dalić su organizirali tri sastanka sa Rusima (Sberbank i VTB) u ožujku 2017. godine dok iste te banke pregovaraju sa Agrokorom o kreditima. Tu su sastanci sa PIK holderima, ubacivali su „bubu“ da se „ide preko države“ (o čemu je vjerodostojna elektronska poruka(mail) Martine Dalić iz Hotmail afere), tu su meilovi Šavorića koji kriminlano odaje odvjetničke tajne i pregovore Agrokora sa VTB i Sberbank o kreditima, sastanci sa dobavljačima, i drugo. Sve ove aktivnosti neprijateljskog preuzimanja apsolutno diktira sam Andrej Plenković. Ovo je najgori oblik miješanja državnih dužnosnika u privatnu tvrtku i SABOTAŽE poslovanja kompanije od nacinalnog interesa. Prije svega, ovo je otimanje privatne imovine, programirani kaos, izazivanje poslovnih strepnji koje dovode do problema, koja postaje objektom destabilizacijskih stremljenja i napada. To je istovremeno, vidljiv znak sumraka pravne stabilnosti pravne države. Trebamo se samo prisjetiti riječi Borisa Šavorića, Plenkovićevog pravnika, destruktivca i glavnog teroriste u odnosima sa Ruskim bankama, kad on kaže,  „ako nas ko 48 ufate da šurujemo sa Staljinom...“. Tu dakle više nema dvojbe o njihovim namjerama i njihovoj kriminalnim aktivnostima, kojih su oni, dakako, u potpunosti kao pravnici svijesni.
 • INSAJDERSKA TRGOVINA: Plenković predsjeda sastankom na kojem je Zdravko Marić ministar u Vladi RH predložio Tončija Korunjića za člana „Borg Grupe“, osobu koja trguje dionicama Agrokorovih poduzeća izlistanih na burzi. Skandal, kriminal prvog reda. Plenković to odobrava!!! Ovo je samo po sebi dovoljno za ostavke, a i za kazneni proces zbog zloupotrebe službene dužnosti omogućavanje pribavljanja protupravne imovinske koristi drugima, zbog dobivanja insajderskih informacija. Isto tako omogućava se dobivanje glavne insajderske informacije - da su Plenković i njegova grupa odlučili oteti AGROKOR iz pozicije političke vlasti!
 • KORUPCIJA PREKO SAVJETNIKA:  Afera „savjetnici“ je sakrivana jer je u stvari Plenković po iskazima Dalić i Ramljak svime upravljao! Zamislite, Plenković je smijenio Ramljaka zbog afere savjetnici – a Ante Ramljak u svom iskazu potvrđuje da je upravo tada rekao Plenkoviću na sastanku na kojem ga je Plenković predložio za Izvanrednog Povjerenika da planira „angažirati u svojstvu savjetnika izvanrednog povjerenika sve ljude koji su radili na zakonu…[iii]  Što je ovo više ako ne korupcija najvišeg stupnja, klijentelizam najgore vrste, koju je i sam HDZ prigrlio i stoji iza ovoga?  Jeli ovo konačno nagrada za „jahače“? Ove iste radnje, Andrej Plenković je javnosti prezentirao da profiterstvo savjetnika „nema veze“[iv] sa njime i da se treba „vratiti novac“[v]. Sramota i skrivanje od odgovornosti najgore vrste, koja evidento ima jednu drugu pravnu lekturu, jer je i on sam, sada evidentno uhvaćen u korupcijskoj mreži.
 • PRANJE NOVCA – ALIX PARTNERS JE DOVEO BRANIMIR BRICELJ. SASTANCI SA NJIMA DOK SE PISAO LEX AGROKOR O KOJEM JE PLENKOVIĆ SVE ZNAO.  Zorno je vidljivo da se stvorio jedan kolaž šarenila, koruptivnih kriminalnih nakana, kojim je stvrena logistika laži, kriminalnih prjevara, koje sam premijer Vlade RH pokušava neuspješno sakriti sa svojim dimnim zavjesama. Primjerice, jedan član BORG Grupe je doveo i uključio u operaciju Alix Partnere i to njegov visoki menadžment, sa kojim se prije surađivao - Branimir Bricelj. Ante Ramljak priznaje da su se nalazli sa Alix Partners dok su pisali Lex!!! Zvuči poznato? Pomalo bajkovito, kao priča o Knightheadu, iako su i Alix Partners i Knighthead zaradili ogromne pare u ovim kriminalnim operacijama. Ova saznanja sve više i više prelaze gotovo u domenu i standarde naučne fantastike kriminala. Pazite taj besram, aroganciju, koruptivne sveze ovih grupa i čelništva institucija RH:  A) isti ljudi koji su oformljeni kao grupa od strane Andreja Plenkovića su se također nalazili sa Alix Partnersima, dok su pisali zakon Lex Agrokor; B) doveo ih je Branimir Bricelj, BORGovac; C) isti ljudi su onda angažirali i Alix Partners, jer su isti bili u upravi Agrokora sa Antom Ramljakom, dok je biran Alix Partners kao savjetnik (vidjeli smo iz Afere hotmail da su birali savjetnika[vi]); D) onda su isti postali, gle čuda, podizvođači Alix Partnersa i isti dan sklapali sa njima sklapali lukrativne ugovore[vii].

Dakako, Andrej Plenković je znao sve, jer su to bili njegovi ljudi i jer ih je on birao i odobrio, predsjedao sastancima, kako tvrdi gospođa Martina Dalić u svom svjedočenju.  

 • TRGOVINA POVLAŠTENIM INFORMACIJAMA O JAVNOJ KOMPANIJI – LEX AGROKOR SE DIJELI LEŠINARIMAAko već nije bio dovoljan destruktivan plan za širenje nepovjerenja među Agrokorovim partnerima, onda je čašu naravno prelilo priznanje Martine Dalić da se Lex Agrokor u svojim nacrtima dijelio u inozemnstvu određenim financijskim institucijama. U tom trenutku Agrokor igra tržišnu utakmicu sa svim akterima, i listan je na burzi, a ovakvo širenje informacija je upravo davanje znakova lešinarskim fondovima i drugima, da je Agrokor spreman kao plijen. Ne samo to, već su i neke financijske instuticije, po priznanju Martine Dalić, a uz znanje Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade RH, dogovarale oko odredbi Lex Agrokora i inzistiraju na odredbama i formuli “najstarijoj tražbini.[viii]  Ovo je samo po sebi prvorazredni skandal, jer paralelno se ruši povjerenje kreditora u tvrtku, koja je privatna, a daju se povlaštene pozicije određenim vjerovnicima, kojima se daje uvid u nacrte i pisanje samog Lex Agrokora. Ovakvo djelovanje izaziva kaos, ozbiljan kriminal i naravno, bezlično se trguje insajderskim informacijama!
 • KNIGHTHEAD KRIMINAL - PLENKOVIĆ JE ZNAO ZA KNIGHTHEAD SASTANKE JER JE KNIGHTHEAD DOVELA MARTINA DALIĆ.  ANTE RAMLJAK I THOMAS WAGNER SU LAGALI, A KNIGHTEAD SE NAŠAO SA ČETIRI ČLANA GRUPE BORG.  Ante Ramljak je također obilato lagao hrvatsku javnost isto kao i Thomas Wagner.  Ramljak nas je javno lagao, kad je rekao da mu je Knightead sasvim slučajno prišao, jer je “Priroda mog posla je da razgovaram sa svim poslovnim ljudima. U ovom poslu sam 20 godina, tko god u Hrvatsku dođe s poslom, na listi od 10 imena je i moje ime”[ix]  To su bili kako on kaže razlozi da su ga zvali na sastanak, jer su čuli da je “blizak situaciji oko Agrokora”.[x] Svakoj laži tri dan su dosta, kako kaže narodna poslovica, pa tako, danas, nakon iskaza Ante Ramljaka, znamo da su se upravo ČETIRI ČLANA BORG GRUPE SASTALI SA KNIGHTEADOM, DOK JE JOŠ PISAN LEX AGROKOR[xi]. Ante Ramljak je i priznao da mu je Martina Dalić dovela Knighthead (možda ipak Borislav Škegro). Sve to zajedno proizvodi nekoliko nepogrešivih zaključaka :

Prvo, da je Knightead sjedio na sastancima sa piscima zakona Lex Agrokor, a ne sa nekim “slučajnim” ekspertima  i da je svrha sastanka itekako bio Lex Agrokor, a kako ih je bilo četiri u tim radnjama, tu već ulazimo u domenu organiziranih krimnalna skupina.  

Drugo, ovo znači da je Knighthead doveden politički – preko Martine Dalić, zadužene za gospodarstvo i dopredsjednice Vlade RH, a ne “slučajno”, što jasno govori da je u pitanju politička korupcija.  

Treće, da li netko može i pomisliti da Andrej Plenković nije znao za ovaj sastanak Grupe BORG? Dapače da jest, jer Martina Dalić je iskazom potvdila da je on znao za sve sastanke i odobravao ih!

 

Za sve čitatelje ovih redaka, koji se mogu s pravom zapitati kakvi su se to interesi skupili i isprepleli da jedna korumpirana kriminalna hobotnica, čija je namjera javno obznanjena, gotovo bezbolno prođe svu tu monstruoznu Aferu Hotmail, bez stvarnih i realnih konsekvenci, krivičnih, legalnih i moralnih, u kakvoj se državi to nalazimo, iako je taj slučaj ponudio apsolutno bezzakonje, kriminal, korupciju, ispreplitanje interesa javne vlasti i kriminalnih grupa i koji dovodi u pitanje i gospodarske i političke temelje Hrvatske države.

U svakom slučaju, danas imamo i puno novih saznanja i više od toga…. upravo to više izaziva još veću muku svakom građaninu koji je pošten i koji voli Hrvatsku. 

Premijer Plenković je znao sve, branio je kriminal, a sad ga želi provući kroz Nagodbu. Ide okolo i prijeti jednima, a druge koje ne može tako lako slomiti - moli, plaća, korumpira, samo da bi mu pomogli da politički preživi svoj transfer u Bruxelle. Njegovi jahači (Dolički, Vidaković…itd) sprovode njegov teror nad strukom, nad logikom, nad pravom! 

Tko više nije u tijeku o prijetnjama dobavljačima, koji su ucjenjivani partneri Agrokora, a koji su izgrađivali našu tvrtku desetljećima. Konačno, koliko zapravo dobavljača ili tvrtki treba žrtvovati da bi neka grupica Plenkovićevih prijatelja, istomišljenika, tajnih partnera, dobila svoje koje im po nikakvom pozitivnom zakonu ne pripada!? 

Svakom razumnom čovjeku postaje kristalno jasno, da se ovdje provode protupravne radnje i da je sve ovo najveći primjer destrukcije jednog sustava samo da bi “cilj opravdao sredstva”!  Upravo na tom valu bespravlja i dopustljivosti svih sredstava smo dobili i ROLL UP kredit, za koji cijela struka i javnost zna da je nezakonit i protuvustavan! Međutim, Andrej Plenković ga je branio usprkos razumu i struci i moralu, zauzeo se za njega, iako je isti jasan i eklatantan primjer kaznenog dijelovanja i uništavanja nacionalnih vrijednosti!  Cijela država zna da Roll up kredit nije bio potreban, da je osmišljen u iznosima izvan svakog razuma, samo da bi netko zaradio čistom korupcijom, pljačkom, ogromne sume i dobitke, kako bi jednim privatnim dogovorom preuzeo uzde nad Agrokorm! Taj ROLL UP je još jedan dio kriminalnog klupka umreženosti državnih dužnosnika i lešinarsko-korupcijksih fondova i njihovih interesa bez dna. Jer Knighthead kojeg dovodi Martina Dalić, koji ima radni sastanak sa četiri člana BORG grupe, pisaca zakona, dobija u posjed nezakonit ugovor o kreditu, koji domaće pravo ne poznaje - kroz otkup obveznica, te tako cementira pravac daljnjee destrukcije Agrokora – spriječava osporavanje jamstava, uništava operativne kompanije, određuje pravac kriminalne nagodbe i tretira hrvatsko pravo i hrvatski pravni sustav kao vrlo jednostavno premostivu prepreku ka ostvarenju svojih kriminalnih nakana. Sve je rađeno po similarnoj metodi od početka pa do kraja: privatne strukture, privatna država i kriminal.

Na toj vjetrometini kriminala, ignoriranja prava i destrukcije vrijednosti, ostavlja sve bojazni da će mnogo dionika stradati, zajedno sa cijelim sustavom pravne države, a ne samo neki Ivica Todorić ili Agrokor!     

Ovo je u toliko veća sramota, i tim više, kako se zorno vidi iz ovog primjera, koliko se može trgovati našim nacionalnim interesima da bi se spriječila pravda i duh države prava?  Koliko se može više trpjeti jedan sustav i jedna država, kada se uništavaju stupovi vladavine prava, uništavaju tvrtke, tvornice, dobavljače, uništavaju ljude i njihove sudbine – samo zato što je nekolicina udruženih oko čelništva Vlade bili dio kriminalne hobotnice koja grčevito drži vlasti, pod svaku cijenu.

Pitamo se do kada će ta neugodna tišina naših istražnih organa, od kojih i njima od šutnje može biti muka, ili je to politički interes, cijena koju su spremni platiti da bi sačuvali upravo ugrabljene fotelje? Koliko sudaca treba donjeti brzopotezne odluke žmireći nad vladavinom prava,? Koliko stručne i profesionalne zajednice treba sjediti i ne reći ništa, postavši gluhi, slijepi i nijemi na silovanje gospodarskih temelja, poduzetništva, respekta privatnog vlasništva? Je li to nova hrvatska vizija, paradigma, nova doktrina i nova glazba po kojoj bi hrvatski narod trebao plesati svoj tužni ples? Koliko medija treba ušutkati političkim pozivima iz koruptivne vlasti, pretvarajući novinarstvo u bezkičmenjanštvo, nekritičnost, medijsku šutnju koja će nastavljati potvrđivati samo teze iz dirigiranih vladinih oficina?

Tom mračnom i nepodnošljivom ozračju moramo stati na kraj, reči svima - dosta je tog uzurpirajučeg nereda.! Upravo smo svi zajedno svjedoci povijesnih primjera opisanih u mnogim knjigama, studijama, svjedočanstvima i primjera kako jedno društvo propada.  Jel to put kojim želi Hrvatska država? Pred nama su sada i krunski dokazi zašto nam domovina propada – jer netko pokušava svom silom zataškati kriminal.  

OVO JE KRAJ - KRALJ JE GOL!

Detalje iz iskaza po temama predstavljam u daljem tekstu:

 1. PLENKOVIĆ JE LAGAO HRVATSKI NAROD I NAJODGOVORNIJI JE ZA SVE PROTUPRAVNOSTI, ŠTETU I SVA KAZNENA DJELA

Ante Ramljak daje dokaze da je Plenković sve znao i da je najodgovorniji:

 • Dokaz 1: 23. veljače 2017., na prvom sastanku BORG Grupe, Plenković je kazao da su „okupili tim “.[xii]
 • Dokaz 2: “Općenito, na sastancima su najčešće bili prisutni premijer Andrej Plenković…”[xiii]
 • Dokaz 3: 7. travnja 2017., sljedeće:” Tada sam premijeru i potpredsjednici rekao da mislim za svoj krizni management angažirati u svojstvu savjetnika izvanrednog povjerenika sve ljude koji su radili na zakonu…[xiv]

Martina Dalić daje dokaze da je Plenković sve znao:

 • Dokaz 1: "22. veljače 2017. održan je sastanak na kojem se raspravljalo o osnivanju radne skupine….”.” Na sastanku su bili osim guvernera, premijer Plenković [xv]
 • Dokaz 2: 23. veljače 2017., sastanak grupe BORG gdje je nazočio „premijer Plenković“[xvi]
 • Dokaz 3: 24. veljače 2017., sastanak grupe BORG, gdje predsjeda „premijer Plenković...”  i donašaju odluku „da će trebati intervenirati “[xvii]  protiv Agrokora.
 • Dokaz 4: 26. veljače 2017., sastank grupe BORG -  „te večeri održan je sastanak na kojem su bili prisutni premijer Plenković....Matić, Bricelj, Korunić, Ramljak i Besak, ali i četiri osobe Vitoria Svić, Danijel Klobučar, Boris Šavorić i Goran llej.“[xviii]
 • Dokaz 5: 28. veljače 2017. Andrej Plenković je na narednom predsjedavanju skupinom BORG na kome se razgovara o načinu da Ivica Todorić preda vlasništvo.[xix] 
 • Dokaz 6: u središnjici HDZ-a održan je sastanak na kojem su bili pristuni predsjednik Plenković i Jandroković, Brkić, Božinović, Čuljak, Butković, Maletić, Stier….  Tada je predsjednik HDZ-a Andrej Penković predočio i objasnio problem TD Agrokora kao i tehnologiju rješavanja tog problema." "Zaključak na sastanku je bio spašavati poslovanje društva, a ne osobu"[xx]
 • Dokaz 7: „06. ožujka 2017. održan je sastanak svih eksperata na kojem su bili prisutni i Andrej Plenković “, ti takozvani eksperti su naravno grupa za privatan deal - BORG[xxi]
 • Dokaz 8: 23. ožujka 2017., Plenković vodi dalje sastanake u trenutku kada aktivno od njegove lobi grupe BORG stvara kaos, panika i nepovjerenje prema Agrokoru (kontaktiraju Sberbank, VTB, PIK kreditore, dobavljače..)[xxii]
 • Dokaz 9: Plenković je bio taj koji je vodio i odobravao sve sastanke (od sastanaka sa predstavnicima ruskih državnih banaka u trenutku kada Agrokor pregovara sa istima oko kredita, pa nadalje).  Možda najvažnija izjava Martine Dalić imajući u vidu i naredne sastanke koji će se odigrati, i kako saznajemo i prvi put, sa Knightheadom koji je došao putem Martine Dalić  je sledeća: 

"moram kazati da se ovaj sastanak kao i drugi sastanci odvijaju uz znanje predsjednika Vlade RH, njegovo odobrenje i kasnije izvještavanje".[xxiii]

Plenković je lagao hrvatske građane! M. Dalić se žrtvovala kao odgovorna za aferu Hotmail, a Plenković je sam postavio ljude i donašao odluke.  Plenković je odgovoran! 

Da li je to isti šef Vlade RH koji je dulje od 15 mjeseci pričao priču da je “neupućen” i da “nije sve znao”?  Da li je to isti šef Vlade RH koji je obmanjivao javnost tko je pisao Lex Agrokor dulje od godinu dana? To je isti upravo Andrej Plenković koji je u naletu lažnog morala poslije toga smjenio i Ramljaka i Dalić nakon što su se pokazali efekti djelovanja grupe BORG. [xxiv]

Andrej Plenković je obmanjivao i lagao:                                                               

 • izjavio da “Nije odgovoran u aferi, i da nijedan mail nije dobio[xxv]
 • izjavio danije imao sve detalje[xxvi]  
 • tajio da je bio fizički nazočan sve vrijeme na sastancima BORG na kojima je bio
 • krio dulje od 12 mjeseci pisce i autore zakona, i držao hrvatski narod u zabludi, a sve je sam započeo sa svojim partnerom Petrovom. Javnosti je pričao da je zakon pisala “Vlada”.[xxvii]
 • branio se lažima i smjenama svojih suradnika koji su radili po njegovim naredbama
 • istupima u javnost govorio da je moglo sve biti “transparentnije” i da su neke “pojedinosti” biti trebale urađene “drugačije[xxviii]
 • lažno moralizirao i distancirao se od “pojedinosti” koje je sam odobrio

Plenković je lagao kada je puštao svoju prvu suradnicu niz vodu i hrvatskom narodu izjavo da je „potpredsjednica Vlade ” konzultirala “ljude”. A te ljude je naime on sam okupio kao privatnu skupinu, po priznanju Ramljaka i Dalić. Pretvarao se da je izvan zlouporaba Dalić i Ramljaka i izjavljivao - “žao mi je što nije bilo više transparentnosti pa bismo izbjegli ove male sjene, koje bacaju mrlju…[xxix] Plenković je bježao od odgovornosti, skrivao se iza smjena svojih suradnika koje je sam angažirao upravo po svjedočenju istih. A donositelj svih “siena”, “netransparentnosti” i “nepostupnosti” je upravo Andrej Plenković.

Dakle, Andrej Plenković je lažov, bjegunac od istine, skriva i taji svoju predvodničku ulogu već dulje od 17 mjeseci, a zbog afera sa BORG GRUPOM i najvećih korupcijskih afera u povijesti Hrvatske JE SMIJENIO NAJBLIŽE SURADNIKE I PRETVARAO SE DA NE ZNA NIŠTA!

 1. PLENKOVIĆ JE ODGOVORAN ZA AFERU SAVJETNICI I IZVLAČENJE PARA IZ AGROKORA OD STRANE PRIVATNOG LOBIJA

Ante Ramljak i Martina Dalić apsolutno ukazuju da je Plenković za SVE ODGOVORAN. Da vas podsjetim što je rekao Plenković javnosti:

 • dana 13.02.2018. da ga “muči etički aspekt oko savjetnika povjerenika Ramljaka[xxx]
 • poslije ostavke Ramljaka[xxxi] rekao da ga nije iznenadila ostavka jer je situacija gdje je angažiran Texo Management kao savjetnik “neugodna”. [xxxii]
 • 17.05.2018, nakon izbijanja Afere Hotmail  „Što se tiče onoga što se događalo nakon imenovanja izvanredne uprave i kasnije izbora savjetnika jedino problematično pitanje po meni je izbor podizvođača savjetnika. Ja tu pozivam sve ljude o kojima se radi, a to su ljudi sa svojim poslovnim i ljudskim integritetom neka naprave jednu gestu i neka, osim troškova i naknade koju je dobio g. Ramljak, vrate ili kompaniji ili Alix Partnersu sve ono što smatramo da je suvišno i da odagnamo jednom zauvijek bilo kakvu logiku nekakvog ili nečijeg profiterstva, koje sa mnom nema veza, niti me itko pitao, niti sam znao tko će biti podizvođači....“[xxxiii]

A Ante Ramljak u svom iskazu govori tri ključne stvari:

 •  da Alix Partners nisam poznavao, već sam ih sve upoznao preko Marka Delića i Branimira Bricelja iz Altere savjetovanja d.o.o.[xxxiv]
 • I da vezano za sastanak kad je izabran za Povjerenika Agrokora 7. travnja 2017.,” Tada sam premijeru i potpredsjednici rekao da mislim za svoj krizni management angažirati u svojstvu savjetnika izvanrednog povjerenika sve ljude koji su radili na zakonu obzirom da su isti bili upoznati sa stanjem u TD Agrokor te imaju potrebna znanja i iskustva za brzo djelovanje koje je bilo nužno. Tako sam po imenovanju za izvanrednog povjerenika u svoj krizni management pozvao Tomislava Matića, Branimira Bricelja, Zorana Besaka, Marka Delića, Borisa Šavorića, Tončija Korunića, odnosno njihova trgovačka društva[xxxv]

Andrej Plenković je unaprijed znao za izbor savjetnika u procesu izvanredne uprave, i korist koji će isti izvući. Sva gluma poslije da je to nešto “nemoralno” je apsolutna prijevara hrvatkog naroda. Dakle, Andrej Plenković je apsolutno sve znao i lagao je javnost.  Od namjere da Ramljak odmah uvede u Agrokor sve pisce Lex Agrokora, pa do toga da su se čak isti nalazili s Alix Partnerima dok su pisali Lex Agrokor! Andrej Plenković je obmanjivao narod o “moralu”, o “neugodnostima” o “etičkim elementima”, i govorio da to „nema veze“ sa njime i da ga „nitko nije pitao“, a sam je bio upućen u sve i znao je za sve. 

Dakle, što se dogodilo – isti ljudi koji su oformljeni kao grupa od strane Andreja Plenkovića nalazili su se sa Alix Partnersima dok su pisali zakon. Angažirali su Alix Partners jer su isti bili u upravi Agrokora sa Antom Ramljakom dok je biran Alix Partners kao savjetnik (a vidjeli smo iz afere Hotmail da su birali savjetnika[xxxvi]). Onda su isti postali, gle pravog čuda, podizvođači Alix Partnersa[xxxvii]. A Andrej Plenković je znao sve jer su bili njegovi i jer je on znao sve i odobrio sve kako Martina Dalić svjedoči– od BORG grupe, do nasilnog preuzimanja Agrokora.

Ovo je državno sponzorstvo korupcijskog, neprijateljskog preuzimanje privatne tvrtke! Sa nesagledivim financijskim štetama učinjenima pojedincima, kompanijama i hrvatskoj državi.

 1. PLENKOVIĆ JE ODGOVORAN ZA KNIGHTHEAD AFERU

Premijer Plenković je u jeku korupcijske afere Ante Ramljaka da je pogodovao Knightheadu koji je zaradio stotine milijuna eura na trgovini obveznicama, i koji je dobio sve ovlasti vođenja postupka Lex Agrokora kroz roll-up ugovor, izjavo da “nije znao” za sastanke Ramljaka i Knightheada.[xxxviii]

Ramljak, u hvalospjevu o sebi je ranije izjavio u medijima da se sastajao sa Knighteadom jer: “Priroda mog posla je da razgovaram sa svim poslovnim ljudima. U ovom poslu sam 20 godina, tko god u Hrvatsku dođe s poslom, na listi od 10 imena je i moje ime”[xxxix]

Ramljak je isto tako rekao još jednu ključnu laž kada je 2017. prepričavao odnos sa Knighteadom, a to je da su ga na sastanak zvali jer su čuli da je “blizak situaciji oko Agrokora”.[xl]

Iz iskaza datih USKOKU dolazi do apsolutno suprotnih saznanja koji otkrivaju apsolutno zastrašujući razvoj događaja, pa tako Ante Ramljak otkriva da se:

“30. ožujka 2017. našao sam se i sa predstavnicima fonda Knighthead Capital Management na koje me je uputila potpredsjednica Vlade Martina Dalić rekavši mi da su se isti predstavili kao držatelji velikog broja obveznica Agrokora te da žele sastanak. Na tom sastanku bili su prisutni među ostalim i Tomislav Matić, Branimir Bricelj i Zoran Besak te su nam isti prezentirali da su držatelji obveznica i da su zainteresirani da i dalje financiraju TD Agrokor d.d. što smo mi primili na znanje. Moram kazati da u to vrijeme Zakon o izvanrednoj upravi je već krenuo u proceduru odnosno nalazio se na izglasavanju na Vladi RH”[xli]

Dakle, ne samo da je Ante Ramljak lagao da su njega zvali Knigthead, već je lagao da se on susreo sa njima. Susrela se Grupa BORG i to četiri člana grupe BORG. Kolika je vjerojatnost da se svih četiri člana Grupe koji pišu Lex Agrokor nalaze sa Knigtheadom, a da sastanak nema veze sa Lex Agrokorom i intervencijom u Agrokor? Cijela priča oko Ramljaka da je došlo do “slučajnog” susreta jer je on eto u “Top 10” financijaša je sad jasna laž.

Nadalje, potpredjednica Vlade RH Martina Dalić je dovela Knightead Ramljaku po kazivanju istog. Dakle, zašto se Knigthead obratio Martini Dalić? Mislim da je već apsolutno jasno da laži i prijevara u koju su se upleli akteri najveće korupcijske spletke u povijesti Hrvatske su počele raditi protiv njih. Suočeni sa istražnim organima krenuli su primjenjivati “teoriju igara” (zatvorenikova dilema). Martina Dalić je jasno rekla da je Plenković bio obavješten o svim sastancima – a jasno je da je i o ovom!

 1. ANDREJ PLENKOVIĆ JE ODGOVORAN ZA ZLOUPORABE I RADNJE IZVŠENE PROTIV PRIVATNE KOMPANIJE AGROKOR, GURANJE AGROKORA U PROBLEME, IZAZIVANJE NEREDA I AKTIVNO LOBIRANJE KOD KOMPANIJSKIH PARTNERA A PROTIV  AGROKORA.  ISTO TAKO AKTIVNO JE RADIO SA SVOJIM GRUPAMA OSOBNO PROTIV IVICE TODORIĆA  I  U  KONAČNICI  PRUZROČIO OGROMNU MATERIJALNUN ŠTETU, PRITOM KORISTIO SVOJ PREMIJERSKI POLOŽAJ  ZA RAZNE UTJECAJE I  NEPOŠTIVANJE  LJUDSKIH PRAVA.

Imamo dokaz sada da Andrej Plenković odobrava sastanke sa kreditorima Agrokora dok njegova BORG Grupa piše Lex Agrokor.  BORG se koristi kao lobi grupa koja za zadatak ima da uz niz protupravnih radnji izazove probleme za Agrokor i spriječi da Agrokor skladno surađuje sa svojim investitorima.   

Martina Dalić potvrđuje, već 2. ožujka 2017, uz “znanje, odobrenje i izveštavanje[xlii] Andreja Plenkovića dešava se sastanak sa Sberbankom. [xliii]  Pa onda, 14 ožujka 2017. poslje što je Agrokor dobio ponudu od VTB i Sberbank za financiranje u iznosu od 900 miliona EUR.  Pa onda opet sa Sberbank i VTB bankom 27. ožujka 2017.[xliv]  Paralelno se dešavaju sastanci sa PIK obveznicama.[xlv]  Svima se prilazi kako bi se oči okrenule prema Plenkoviću i BORGU a naštetilo Agrokoru.  Ovo je elementarni pokazatelj kako se ruše stupovi gospodarskog poslovanja i kako se stvara problem za jednu privatnu tvrtku, kao što je Agrokor, ovo su taktike neprijateljskog preuzimanja u režiji korupcionaških struktura,lešinarskih fondova!

Martina Dalić potvrđuje da su menjali Lex Agrokor sa odredbama da treba biti “najstarija tražbina” jer su banke “postale glasne” i tražile da “postoje odredbe o najstarijoj tražbini.”[xlvi]  Ovo je skandal, jer paralelno se ruši povjerenje kreditora u jednu tvrtku koja je privatna!  Ovakvo djelovanje izaziva kaos!!! No BORG Grupa i Plenković se ponašaju kao da su već otjeli Agrokor!!

Martina Dalić dalje skandalozno potvrđuje da je Plenković i BORG pogodovali investitorima i lešinarima da će se intervenirati u kompaniju koja je izlistana na burzi!!  Ona je priznala kaku su radne verzije Lex Agrokora prevođene na engleski i davane izvan Hrvatske.  Dakle, radni nacrt “koji je bio na čitanju i komentiranju u domaćoj i međunarodnoj financijskoj zajednici, navodno je bio prevedenčak i na engleski jezik.. [xlvii]

Dakle, svi lešinari, banke, trgovci i oni koji su videli osobni interes, su dobili zeleno svjetlo da je Agrokor spreman kao pljen a da je to omogućio Plenković i njegova BORG Grupa.

Andrej Plenković je “odobravao”, “znao”, bio “izvještavan” i orkestrirao privatnu lobi grupu koja je taktikama neprijateljskog preuzimanja dovela Agrokor u probleme, aktivno radila ka spriječavanju poslovnih odnosa između Agrokora i investitora i prouzrkovala nemjerljivu štetu tvrtki, dioničarima, Hrvatskoj…

 

Andrej Plenković je najodgovorniji za krah pravne države i za vrhunac korupcije u hrvatskom društvu koja se dogodila. A njegovi “jahači” su ga uništili. Da li je još uvijek “ponosan što jaše sa njima?”[i] Ante Ramljak USKOK, Str. 1

[ii] Martina Dalić USKOK, Str.4

[iii] Ante Ramljak USKOK, Str. 4

[vii] A znamo iz Hotmail afere da je Ramljak na isti dan izabrao AlixPartners i da je nudio podugovore sa AlixPartnerima , https://www.index.hr/vijesti/clanak/imamo-dokaz-dalicka-je-tvrdila-da-autori-lexa-rade-besplatno-a-ramljak-im-je-nudio-ugovore-preko-svog-texa/1041004.aspx  

[viii] Martina Dalić USKOK, Str. 7

[xi] Ante Ramljak USKOK, Str. 3

[xii] Ante Ramljak USKOK, Str.1

[xiii] Ante Ramljak USKOK, Str. 1

[xiv] Ante Ramljak USKOK, Str. 4

[xv] Martina Dalić USKOK, Str. 1

[xvi] Martin Dalić USKOK, Str. 2

[xvii] Martina Dalić USKOK, Str 2

[xviii] Martina Dalić USKOK, Str. 3

[xix] Martian Dalić USKOK, Str. 3-4

[xx] Martina Dalič USKOK, Str. 4

[xxi] Martina Dalić USKOK, Str 4

[xxii] Martina Dalić USKOK, Str. 8

[xxiii] Martina Dalić USKOK, Str. 4

[xxvi] http://hr.n1info.com/a302731/Vijesti/Plenkovic-o-mailovima-Ne-nisam-imao-sve-detalje.html

[xxvii] http://www.poslovni.hr/hrvatska/plenkovic-vlada-se-ponasala-odgovorno-maric-se-ne-treba-povuci-lex-agrokor-je-pisala-vlada-333329

[xxviii]https://www.index.hr/vijesti/clanak/video-plenkovic-na-vladi-aferu-hotmail-nazvao-pojedinostima-u-procesu/1045055.aspx,  https://www.tportal.hr/biznis/clanak/plenkovic-muci-me-eticki-aspekt-oko-savjetnika-povjerenika-ramljaka-foto-20180213

[xxxii] http://balkans.aljazeera.net/vijesti/plenkovic-ramljakova-ostavka-nije-me-iznenadila

[xxxiv] Ante Ramljak USKOK, Str. 3

[xxxv] Ante Ramljak USKOK, Str. 4

[xxxvii] A znamo iz Hotmail afere da je Ramljak na isti dan izabrao AlixPartners i da je nudio podugovore sa AlixPartnerima , https://www.index.hr/vijesti/clanak/imamo-dokaz-dalicka-je-tvrdila-da-autori-lexa-rade-besplatno-a-ramljak-im-je-nudio-ugovore-preko-svog-texa/1041004.aspx  

[xli] Ante Ramljak USKOK, Str. 3

[xlii] Martina Dalić USKOK, Str.4

[xliii] Martina Dalić USKOK, Str. 4

[xliv] Martina Dalić USKOK, Str. 10

[xlv] Martina Dalić USKOK, Str. 8

[xlvi] Martina Dalić USKOK, Str. 7

[xlvii] Martina Dalić USKOK, Str. 9

POVEZANI ČLANCI

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI


SOCIAL

 

 

 

RSS