AGROKORU NIJE BIO POTREBAN KRIMINALNI ROLL-UP KREDIT

Mar 07, 2018

Ponovno se vraćam na roll-up kredit jer je on jedan važan element u financijskom modelu nagodbe (o nagodbi ću uskoro pisati). U modelu će se transparentno vidjeti koliko ih je opljačkao i koliku je dramatičnu štetu vjerovnicima napravio roll-up. Ponovno se vraćam i na riječi profesorice pravnog fakulteta «misle da mi svi ne znamo o čemu je riječ». 

Svoje blogove pišem iz razloga kako bi dao punu informaciju o slučaju Agrokor zainteresiranoj javnosti, stručnoj javnosti pa i nadležnim državnim institucijama.

Kad se radi o roll-up kreditu, Dalić je sa svojim zločinačkim timom pokušala preciznim planom uzeti Agrokoru veliki novac i ostvariti ogromne profite. Više sam nego uvjeren, prateći Dalić zadnjih godinu dana, da je riječ o destruktinoj osobi koja u principu ne zna puno, ali zato vješto manipulira i laže. 

Sagledavajući Dalićkin i Knightheadov roll-up, vidljivo je postojanje nekoliko aspekata (u narednim blogovima prezentirat ću i druge aspekte roll up-a) koji govore o potpunoj besmislici uzimanja roll-up-a. Kao i velikog kriminala vezanog uz taj nepotreban kredit:

  1. Agrokor je dobio 500 milijuna eura kredita od čega 200 milijuna ima na računu (tih 1.6 milijardi). Od 300 potrošenih milijuna lako bi se specificiralo blizu 100 milijuna nepotrebnih troškova.
  2. Nekoliko institucija, ali najopširniji posao na izradi cash flowa Agrokora napravio je Alvarez & Marsal i to pod pretpostavkom da će dobiti posao restrukturiranja. Oni su izračunali, a za to postoji dokumentacija, da bi trebalo oko 300 milijuna eura novih novaca. Kod takvih poslova se, radi sigurnosti, uobičajeno predviđa veći iznos, no u konačnici bi taj iznos zasigurno bio znatno manji od 300 milijuna eura.
  3. Agrokorova izvanredna uprava dobila je na početku 80 milijuna eura kredita sa standardnim osiguranjima korporativnih garancija. Danas se može sa sigurnošću reći da bi povrh 80 milijuna eura maksimalno trebalo još 150 milijuna eura
  4. Za potrebu od 150 do 200, milijuna eura Agrokor je ugovorio kriminalni roll-up ugovor i zadužio se sa 1 milijardom eura
  5. Od 1 milijardu eura Knighthead je odmah sebi uzeo 500 milijuna za bondove! Za taj kredit, uzmimo od milijardu EUR, Agrokor je dao Knightheadu garancije kroz Madison Pacific trust u Hong Kongu na svu svoju vrijednu imovinu.
  6. Dalić, uvjeren sam, ne zna puno ali ovo razumije jer je jednostavno.

Zašto Agrokor nije na bazi toliko vrijedne imovine (i tako čvrstog osiguranja) uzeo 200 milijuna EUR kredita uz jako povoljne kamate?

Zato jer bi tada izostala podjela velikog plijena !

POVEZANI ČLANCI

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI


SOCIAL

 

 

 

RSS