AGROKOR JE OŠTEĆEN ZA MILIJARDU KUNA - NAGODBU JE UPROPASTIO UGOVOR O ROLL UP KREDITU

Jan 29, 2018

Svi počinju biti svjesni da će Ramljak predložiti nagodbu kojom će vjerovnicima morati napravit puno veći otpis svojih potraživanja nego što se u početku govorilo. Naravno, Ramljak sada krivnju za navedeno predbacuje meni, no pravi problem nije u ranijem poslovanju Agrokora, već isključivo u ugovoru o roll-up kreditu kojim se Agrokor nepotrebno zadužio za milijardu eura. Tih milijardu eura uopće nije iskorišteno za redovno poslovanje, kao što se to prikazivalo u javnosti, već isključivo za namirenje Knightheada i njegove Lešinarske skupne.

Kada govorimo o lešinarskom fondu Knighthead njegove primjetne aktivnosti počinju kupnjom Agrokorovih obveznica na burzi, gdje su savjetnici Hogan Lovells i Tin Dolički. Nedvojbeno je da je da su predstavnici lešinarskog fonda komunicirali sa zaposlenikom Texo Managementa Antom Ramljakom i tadašnjom potpredsjednicom Vlade Martinom Dalić, a što upućuje na ozbiljnu sumnju u dobivanje povlaštenih informacija. Thomas Wagner izjavio je u dnevnom tisku da su se na investiciju odlučili nakon brojnih sastanaka sa Antom Ramljakom i članovima Vlade.

Nakon izglasavanja zakona Lex Agrokor Ante Ramljak dolazi za izvanrednog povjerenika Agrokora, a u Vjerovničko vijeće ulazi predstavnik Knightheada Tin Dolički. Uskoro Tin Dolički prelazi sa funkcije člana Vjerovničkog vijeća na mjesto savjetnika Uprave Agrokora. U tom momentu se počinje pripremati Roll up ugovor koji u svom sadržaju ima čitav niz neobičnih pravnih članaka. Za napisani konačni text ugovora o roll upu mišljenje o pravnoj valjanosti za Vladu piše Tin Dolički gdje sugerira da im je to jako potrebno.

Danas ću brojkama predstavit roll up kreditni posao između lešinarskog fonda Knighthead i Agrokora:

1. Lešinarski fond Knighthead i izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak potpisali su ugovor o Roll up kreditu u iznosu od 1.060 MLD EURA. Od tog iznosa 50% novca likvidno ide u Agrokor, a sa drugih 50% kredita izvanredni povjerenik Ante Ramljak se obvezao kupiti stara potraživanja od lešinarskog fonda Knighthead i ostalih kreditora po 100% vrijednosti. Taj drugi dio kredita u iznosu od 530 mil eura Agrokoru nikad nije niti stigao u Hrvatsku već se kompenzacijom lešinarski fond naplatio u inozemstvu.

2. Lešinarski fond Knighthead i izvanredni povjerenik Ante Ramljak odmah potpisuju novi ugovor kojim Agrokor kupuje od lešinara Agrokorove Bondove po 100% vrijednosti u iznosu od oko 260 mil eura ili više. Taj ugovor je omogućio da lešinarski fond naplati stara potraživanja kao što je odmah kompenzacijom i napravio.

3. Agrokor u tom trenutku na svojim računima ima oko 200 mil Eura

Agrokor nije trebao uzeti toliki nivo duga. Ovim poslom samo na 200 mil eura Agrokor je izgubio 1 milijardu kuna!!

Osnovno je pitanje zbog čega je Agrokor povlačio toliki novac te omogućio prioritetnu naplatu lešinarskom fondu za stara potraživanja u punom iznosu na koji način zarađuje toliko veliki novac

Isto tako potpuno su neuobičajene garancije koje je za taj Roll up kredit vjerojatno u ime Knightheada dobio Trust Madison pacific Limited iz Hong Konga. Jedna od najvrjednije imovine koncerna, robni žigovi, prvo su svedeni na nulu (kad se trebalo prikazati da je kompanija bezvrijedna), a onda su ti isti žigovi dati Knightheadu i Lešinarima.

Druga je priča, koja se može utemeljeno predstaviti, ta da je imalo profesionalno vođena kompanija osim eventualno prvog zaduženja u iznosu od 80 mil eura, nije trebala niti uzimati daljnja zaduženja, a da ne govorimo da je napravljen neki realni iskorak novca bi bilo na pretek.

Dakle, Agrokor u trenutku kad na svojim računima ima oko 200 mil eura, nepotrebno se zadužuje za milijardu eura, zatim polovicu tog novca odmah vraća Knightheadu i Lešinarim (kompenzacijom, bez da je novac stvarno ušao u koncern), na kojem poslu Lešinari zarađuju preko 1 milijardu kuna! A sada, Knightheadu i Lešinarima treba vratiti svih milijardu eura iz kredita, pa je jasna stvar da neće biti novca za dobavljače.

Toliko o pravim razlozima nedostatka novca i zašto dobavljači moraju raditi prekomjerne otpise. Njihov novac je završio u rukama Knightheada. Nagodbu je upropastio sam Ramljak.


POVEZANI ČLANCI

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI


SOCIAL

 

 

 

RSS